Ναυαγοσώστες, Σχολές, Δήμοι, Ξενοδοχεία, συνθήκες στην Ελλάδα

Συνθήκες Εργασίας & Εκπαίδευσης των Ναυαγοσωστών στην Ελλάδα.

Η σημασία του Λιμενικού Σώματος στη Ναυαγοσωστική

ΤΟ ΛΙΜΕΝΙΚΟ ΣΩΜΑ ως ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΗ ΑΡΧΗ200px-Rls ΕΛΕΓΧΟΥ

Ως κρατική αρχή το Λιμενικό Σώμα πρόσφερε τα μέγιστα εις την επαγγελματική λειτουργικότητα των ναυαγοσωστών στην Ελλάδα. Αυτό διότι ακριβώς ως ανεξάρτητη αρχή, χωρίς δηλαδή παράλληλα συμφέροντα με τις ναυαγοσωστικές σχολές και τις εταιρίες τους, πίεσε και πιέζει για την τήρηση των κανόνων εξοπλισμού κι εκπαίδευσης των ναυαγοσωστών, που δραστηριοποιούνται στις δημοτικές και ξενοδοχειακές παραλίες.

ΕΞΑΡΤΗΜΕΝΕΣ οι ΝΑΥΑΓΟΣΩΣΤΙΚΕΣ ΣΧΟΛΕΣ από τις  ΕΤΑΙΡΙΕΣ ΝΑΥΑΓΟΣΩΣΤΙΚΗΣ ΚΑΛΥΨΗΣ

Οι ναυαγοσωστικές Σχολές αντίθετα αποτελούν τις εξαρτημένες «αρχές», που θα ήθελαν και θέλουν να υποκαταστήσουν το ρόλο του Λιμενικού Σώματος, ή να τον περιθωριοποιήσουν, όταν πρόκειται περί του ζητήματος της απόκτησης ή ανανέωσης της άδειας εξασκήσεως του επαγγέλματος του ναυαγοσώστη ώστε να έχουν τους ναυαγοσώστες εξαρτώμενους από τις δικές τους υπογραφές «πιστοποίησης».

Οι σχολές παρέχουν ναυαγοσώστες στις δικές τους εταιρίες ναυαγοσωστικής κάλυψης, κι έτσι όντας, δηλαδή εξαρτώμενες από το συμφέρον του να καλύψουν δημόσια έργα πάση θυσία για να αντλήσουν τα αρκετά χιλιάδες Ευρώ (€€€€€.€€), δεν μπορούν να παράσχουν ανεξάρτητη πιστοποίηση μαθητών, αφού από πίσω υπάρχει πάντα η ανάγκη άντλησης κεφαλαίων από τα δημόσια έργα. Έτσι κάνουν τα «στραβά» μάτια μερικές φορές, είτε στην εκπαίδευση, είτε στην αποτελεσματικότητα των απασχολούμενων, αρκεί οι θέσεις ενός ναυαγοσωστικού έργου να πληρούται με ναυαγοσώστες της δικής τους εταιρίας.

ΕΛΕΓΧΟΣ της ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΣ του ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΟΣ

Η πιστοποίηση, ή η ανανέωση της πιστοποίησης, ενός ναυαγοσώστη από τη Λιμενική Αρχή, εξασφαλίζει το ότι ο ναυαγοσώστης είναι όντως «ελεύθερος επαγγελματίας».

Αντίθετα η πιστοποίηση, ή ακόμη χειρότερα η διαρκής πιστοποίηση – ανανέωση μιας παλαιάς πιστοποίησης, ναυαγοσωστικών ικανοτήτων (δίπλωμα ή άδειας ναυαγοσώστη) κάθε 1, 2 ή 4 χρόνια από τις σχολές, κι όχι αποκλειστικά από το Λιμενικό, στην ουσία κατακρεουργεί την ελευθερία του επαγγέλματος, εφόσον είναι βέβαιο πως ναυαγοσώστες που θα τολμήσουν να ασχοληθούν επαγγελματικά έξω από τα πλαίσια μιας σχολής, δηλαδή ελεύθερα, όταν θα βρεθούν στην ανάγκη να ανανεώσουν εκ νέου τις πιστοποιήσεις – άδειές τους, τον επόμενο ή τον μεθεπόμενο χρόνο, θα προσκρούσουν στα οικονομικά συμφέροντα της όποιας σχολής, η οποία θα τους φέρει εμπόδια στην ανανέωση της όποιας άδειάς τους, εφόσον επαγγελματικά θα έρχεται σε σύγκρουση μαζί τους στο χώρο ευρέσεως εργασιών. Από την άλλη δε μεριά θα τους απαιτήσει και το ανάλογο «χαράτσι».

Είναι σημαντικότητο λοιπόν για να διατηρείται η αγορά ανοιχτή, χωρίς κακοδαιμονέστατα συνάφια, είτε:

α) είτε οι άδειες να ελέγχονται από ανεξάρτητες αρχές, ώς το Λιμενικό Σώμα

β) είτε οι άδειες να μην ανανεώνονται κάθε 2 και 3, αλλά να ισχύουν εφάπαξ

γ) είτε οι σχολές ναυαγοσωστικής εκπαίδευσης σε καμία περίπτωση να μην εμπλέκονται με τις Εταιρίες παροχής ναυαγοσωστικών υπηρεσιών και καλύψεων.

ΤΙ ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΟΜΩΣ;

Συμβαίνουν ακριβώς τα αντίθετα. Δηλαδή:

α. Οι σχολές ναυαγοσωστικής εκπαίδευσης εμπλέκονται (99%) με εταιρίες παροχής ναυαγοσωστικής κάλυψης και μάλιστα δια νόμου που οι ίδιες προσπάθησαν να προωθήσουν στο Υπουργείο Ναυτιλίας, όπως μας πληροφόρησαν.

β. Το Λιμενικό Σώμα επιθυμείται με τις ίδιες προτάσεις νόμου (Προεδρικού Διατάγματος) να περιθωριοποιηθεί όσο το δυνατόν περισσότερο, ακόμη και στο ρόλο του κομπάρσου, ώστε ο έλεγχος των αδειών των ναυαγοσωστών από τις σχολές και τις εταιρίες τους, να οδηγεί τη ροή των πραγμάτων στη δημιουργία κλειστών συναφιών αυτής της ειδίκευσης (ναυαγοσωστικής παροχής υπηρεσιών).

γ. Οι άδειες των ναυαγοσωστών έχουν διαρκώς όλο και μικρότερη διάρκεια ισχύος, αφενός ώστε το χρήμα να τρέχει διαρκώς προς τις σχολές με τις αποκαλούμενες «επανεκπαιδεύσεις», αφετέρου οι ναυαγοσώστες να μην μπορούν να εργαστούν ως «ελεύθεροι επαγγελματίες», και δηλαδή ως ανεξάρτητοι από τα συμφέροντα των εταιριών ναυαγοσωστικής κάλυψης των σχολών, αλλά αντίθετα να υπόκεινται στο διαρκή επαγγελματικό έλεγχο, βλ. πιστοποίηση –  βεβαίωση, από τις ναυαγοσωστικές σχολές που κατέχουν και τις περισσότερες εταιρίες παροχής ναυαγοσωστικών υπηρεσιών – καλύψεων.

Τέλειος κόσμος, αγγελικά πλασμένος…

Να σημειώσουμε πάντως ότι οι χρόνοι είναι χαλεποί και τα κακόγουστα σχέδια των Σχολών Ναυαγοσωστικής Εκπαίδευσης (βλ. και Εταιρείες Ναυαγοσωστικών Υπηρεσιών) ελπίζουμε να μην συνδεθούν με την τωρινή (2014) πορεία του ελληνικού «κράτους», για όσο το δυνατόν περισσότερο ιδιωτικοποίηση (με μονοπωλιακές εταιρίες κολλοσούς) κι απεμπλοκή του κράτους από μια σειρά καίριες, κι απαραίτητες για το συνολικό καλό, αρμοδιότητες.

Αν αντίθετα συνδεθούν, τότε θα έχουμε να κάνουμε ακόμη μια φορά με νομοθετικές πράξεις, στην «υγειά των κορόιδων». Εκτός κι αν… τα κορόιδα αποφασίσουν να ξυπνήσουν.

p574

Απαντήστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: