Ναυαγοσώστες, Σχολές, Δήμοι, Ξενοδοχεία, συνθήκες στην Ελλάδα

Συνθήκες Εργασίας & Εκπαίδευσης των Ναυαγοσωστών στην Ελλάδα.

Ναυαγοσώστες στην Ελλάδα ως αιώνιοι υπάλληλοι Σχολών – Εταιριών Ναυαγοσωστικής

arth[1]Το μεγαλύτερο πρόβλημα που αντιμετωπίζει η ναυαγοσωστική στην Ελλάδα είναι η σύνδεση των σχολών ναυαγοσωστικής εκπαίδευσης με εταιρίες που παρέχουν  ναυαγοσωστικές υπηρεσίες κάλυψης σε παραλίες και ξενοδοχεία.

ΣΧΟΛΕΣ = ΕΤΑΙΡΙΕΣ

Ουσιαστικά οι ίδιοι άνθρωποι που έχουν κατέχουν μια σχολή κατέχουν επίσης συνήθως και μια εταιρία ναυαγοσωστικής κάλυψης κι ανάληψης ναυαγοσωστικών έργων.

Πού βρίσκεται το πρόβλημα; Μα φυσικά στον τρόπο αξιολόγησης των ναυαγοσωστών αλλά και στην εκμετάλλευσή τους! Ας δούμε πρώτα την εκμετάλλευσή τους.

ΤΟ ΑΝΗΚΟΥΣΤΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ του ΑΙΩΝΙΟΥ ΥΠΑΛΛΗΛΟΥ

Οι σχολές εκπαιδεύουν ναυαγοσώστες, λαμβάνοντας το τίμημα σε ευρώ που δίκαια τους αναλογεί γι αυτή την εκπαίδευση, ενώ από την άλλη κάνουν χρήση αυτών των εκπαιδευμένων ναυαγοσωστών μέσα από τη χρήση τους ως υπαλλήλων των δικών τους εταιριών ναυαγοσωστικής κάλυψης, που και πάλι τους ανήκουν.  Ουσιαστικά τροφοδοτούν με βούτηρο το δικό τους μαχαίρι.

Δηλαδή, ενώ ο ναυαγοσώστης, όπως ο ιατρός, ο νοσοκόμος, ο χειρούργος, ο μαθηματικός που αποφοίτησαν από μια σχολή, θα έπρεπε λογικά να εργάζεται μόνος του στην «ελεύθερη αγορά», αντίθετα εργάζεται για την εταιρία που τον περιμένει στην πόρτα αποφοίτησης και που ανήκει νομικά εις την σχολή της εκπαίδευσης. Κι ας αποκτά άδεια εξασκήσεως επαγγέλματος ελευθέρου (;) επαγγελματία ο όποιος ναυαγοσώστης. Στην Ελλάδα μηδέν εγένετο μέχρι ο κόσμος να ξυπνήσει και να αντιληφθεί αυτό που συμβαίνει.

Όλοι οι ναυαγοσώστες ανεξαιρέτως κάνουν χρήση της άδειας ελευθέρου επαγγέλματος που κατέχουν, με πνεύμα υπαλληλίας βαθειά χωμένο στο μυαλό τους. Έτσι, και στις εταιρίες εργάζονται ως υπάλληλοι, αλλά ακόμη κι αν προσληφθούν σε Δήμους ή Ξενοδοχεία, πάλι με το ίδιο πνεύμα παραδίδονται, «απολαμβάνοντας» το βασικό μισθό των Μνημονίων συν κάτι τις «έξτρα» για τις υπερωρίες!

Τι να κάνουν;….

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΑΣ = ΠΑΡΟΧΗ ΤΙΜΟΛΟΓΙΟΥ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ή ΙΔΙΩΤΙΚΟ ΣΥΜΦΩΝΗΤΙΚΟ ΜΙΣΘΩΣΗΣ & προς τις ΕΤΑΙΡΙΕΣ ΝΑΥΑΓΟΣΩΣΤΙΚΗΣ ΚΑΛΥΨΗΣ

Αντιθέτως θα μπορούσαν να εργάζονται ως ελεύθεροι επαγγελματίες παρέχοντας τιμολόγια παροχής υπηρεσιών ή συμβαλλόμενοι με ιδιωτικά συμφωνητικά (συμβόλαια μεταξύ εργολήπτη κι εργολάβου), ορίζοντας οι ίδιοι το ύψος των απολαβών τους ΑΜΕΣΑ με τον ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟ εργοδότη, μέσα από τους κανόνες της ελεύθερης αγοράς, κι όχι δια μέσω των εταιριών των ναυαγοσωστικών σχολών που δρουν ως μεσάζοντες αντλώντας τη μερίδα του λέοντος, «νταβατζώνοντας» την εργασία του ναυαγοσώστη σε διαρκή υπαλληλία.

Ἀλλωστε ναυαγοσώστης δίχως εταιρία σχολής μπορεί να υπάρξει. Εταιρία σχολής δίχως ναυαγοσώστες δεν μπορεί να υπάρξει. Ντε φάκτο!

Τη έκδοση τιμολογίων παροχής ναυαγοσωτικών υπηρεσιών οι «απλοί» ναυαγοσώστες, θα μπορούσαν να την «απολαμβάνουν», όχι μόνο με τους ξενοδόχους ή με τους  Δήμους, αλλά και με τις ίδιες τις εταιρίες ναυαγοσωστικής κάλυψης των σχολών, που αντιθέτως τους κάνουν πρόσληψη ως ανειδίκευτους εργάτες με «υψηλό μισθό», την ίδια ώρα που τους πραγματικά «υψηλούς μισθούς», παραλαμβάνουν οι ίδιες αυτές προλεγόμενες εταιρίες από ξενοδόχους και δήμους κάνοντας χρήση τόσο του νομικού πλαισίου, όσο και της άδειας εξασκήσεως επαγγέλματος του «απλού» ναυαγοσώστη, που όπως είπαμε έχει μετατραπεί σε υπάλληλο – ρομπότ χωρίς νιο-νιο·  άλλωστε του το έφαγαν αυτό το λίγο νιο-νιο οι συνάδελφοι του, που του εξιστόρησαν πόσο καλά πέρασαν το περασμένο καλοκαίρι, όταν εργάστηκαν για μια εταιρία ολιγο-συμφερόντων Σχολής ή για ένα Δήμο σε σκαλί υπαλληλίας…αφού έπαιρναν λέει 800-1000 ευρώ +Διαμονή, ενώ γνώρισαν και κάμποσες Νορβηγίδες στην παραλία!

Μπράβο! Πραγματικά ασυναγώνιστοι!

Δεν ξέρω γιατί μου έρχεται να βελάσω: μπεεε, μπεεε!

Απαντήστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: