Ναυαγοσώστες, Σχολές, Δήμοι, Ξενοδοχεία, συνθήκες στην Ελλάδα

Συνθήκες Εργασίας & Εκπαίδευσης των Ναυαγοσωστών στην Ελλάδα.

Πόσα είναι τα κέρδη Δημοσίου ή Δήμου από την εκμετάλλευση μιας παραλίας;

 

slideshow_1226115_203249_Tropical_Weather_DelΚΕΡΔΗ ΔΗΜΩΝ, ΞΕΝΟΔΟΧΩΝ & ΙΔΙΩΤΩΝ από τις ΠΑΡΑΛΙΕΣ

α. Ιδιώτες (Ξενοδόχοι, εστιάτορες, ιδιοκτήτες μπαρ, θαλάσσια σπορ, ξαπλωστιέρηδες κ.α.)

Ο κύκλος του χρήματος €€€€€€.€€ είναι πολύ απλός. Οι τουρίστες κι οι εντόπιοι που επισκέπτονται μια παραλία καταβάλλουν αντίτιμο διαμονής σε ξενοδοχείο ή αντίτιμο ενοικίασης ξαπλωστρών, καταβάλλουν χρήματα για την πόση καφέδων, κατανάλωση τροφών, ενοικίαση θαλασσίων ποδηλάτων ή κανό, πραγματοποίηση θαλασσίων σπόρ, ή δέχονται υπηρεσίες σε μπαρ και εστιατόρια που βρίσκονται πάνω ή κοντά σε παραλίες.

Αυτά τα χρήματα που οι επισκέπτες των παραλιών ξοδεύουν επί τις παραλίας, είναι και τα άμεσα χρήματα που κερδίζουν οι ιδιώτες που επιχειρούν επί αυτής, συμπεριλαμβανομένων και των εταιριών ναυαγοσωστικής κάλυψης που λαμβάνουν τα έργα αυτά από τους Δήμους.

Είναι αρκετά τα χρήματα αυτά;

Αν σκεφτεί κανείς πως όλες αυτές οι επιχειρήσεις εργάζοναι για 3-5 μήνες και καταφέρνουν κατά κάποιο τρόπο να επιζούν όλο το έτος άνευ παράλληλης χειμερινής εργασίας, συμπεραίνει κανείς πως ψωμί για επιβίωση υπάρχει· σαφώς κάποιες από αυτές τις επιχειρήσεις θρέφουν πολλά μέλη οικογενειών κι άρα εξισσοροπούν ίσα – ίσα· άλλες, όπως τα περισσότερα ξενοδοχεία, επιτυγχάνουν μεγάλα ποσά ασφαλούς κέρδους παρά τη γκρίνια των διευθυντών τους. Μιλάμε για καθαρά κέρδη που υπερβαίνουν τις 500.000€ τη σεζόν τις περισσότερες φορές, παρά τις μειώσεις μισθών και τη γκρίνια περί «κρίσης».

Πάμε τώρα να δούμε το πως κερδίζει το Δημόσιο και πόσα περίπου χρήματα είναι αυτά ανά πολυσύχναστη ή όχι παραλία.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

β. Δήμοι, Κτηματική Υπηρεσία, Αναπτυξιακές επιχειρήσεις Δήμων, Κεντρική Κυβέρνηση κ.λ.π.

Τα κέρδη του δημοσίου από την εκμετάλλευση των παραλιών πραγματοποιούνται με δύο τρόπους:

I). Κανονικά οι επισκέπτες που επισκέπτονται τις ελληνικές παραλίες και δέχονται διάφορες υπηρεσίες επί αυτής από τους προαναφερόμενους ιδιώτες, οφείλουν να λαμβάνουν απόδειξη για κάθε μία τέτοια παρεχόμενη υπηρεσία, παρεκτός της ναυαγοσωστικής κάλυψης, της καθαριότητας κ.λ.π., ώστε και το δημόσιο με τη σειρά του να λαμβάνει τον αναλογούντα ΦΠΑ, που λογικά με τη σειρά του θα έπρεπε, έστω και κλασματικά, να τον διαθέτει για έργα επί της παραλίας αυτής, υποστηρίζοντας χρόνο με το χρόνο την επιχειρηματική της ανάπτυξη (π.χ. κατασκευή ή επισκευή δρόμων, ντουζιέρων, ξυλοδρόμων, επιτέλεση καθαρισμών, αστυνόμευσης, ασφάλειας κ.λ.π.) και την παροχή κοινοφελών υπηρεσιών (όπως λ.χ. η ναυαγοσωστική και οι Α’ Βοήθειες). Αυτός ο ΦΠΑ που το δημόσιο κερδίζει από την τουριστική κίνηση μιας παραλίας είναι τα έμμεσα κέρδη του Δημοσίου.

ΙΙ.) Πέρα όμως από τα άνωθι έμμεσα κέρδη δια μέσω ΦΠΑ υπέρ του Δημοσίου, υπάρχουν και τα άμεσα κέρδη των Δήμων (Δημόσιο και πάλι) που αποκτώνται με τις δημοπρασίες πριν την έναρξη της τουριστικής περιόδου. Κατ’ αυτή τη διαδικασία τμήματα του αιγιαλού (παραλίας) μπαίνουν σε δημοπρασίες προς ενοικίαση από ενοικιαστές ξαπλωστρών, τμήματα αιγιαλού ενοικιάζονται από τη Κτηματική Υπηρεσία προς ξενοδόχους για την τοποθέτηση ανακλίντρων (ξαπλώστρες και πάλι), φόροι έναρξης επιχείρησης πληρώνονται από επιχειρηματίες θαλασσίων σπορ κ.λ.π. Έτσι πριν καν ξεκινήσει η τουριστική περίοδος κατά την ουσία, το Δημόσιο, κι ιδιαίτερα ο οποιοσδήποτε Δήμος που έχει σχέση με παραλίες, όπως λ.χ. εκείνος μιας νήσου, εισπράττει χιλιάδες ή εκατομμύρια ευρώ €€€€€€.€€ από τις δημοπρατήσεις σε 10, 20, 30 ή περισσότερες παραλίες που υπάρχουν στην περιοχή του. Και όλοι πολύ καλά γνωρίζουμε πως ορισμένοι Δήμοι διάσημων νησιών, έχουν τρομερής ομορφιάς παραλίες να εκμεταλλευτούν παρά τη ψεύτικη γκρίνια τους πως «δεν υπάρχουν χρήματα»· αν όντως «δεν υπάρχουν χρήματα», τότε παράλληλα δεν μπορεί να υπάρχουνκαι δικαιολογίες για την έλλειψή τους, αφού είτε τα έχουν «φάει» αυτά τα χρήματα και χρωστούν ή δεν τα επένδυσαν σωστά τα προηγούμενα έτη. Καμία δικαιολογία δε χωράει εδώ.

1168_4

ΠΟΣΑ είναι περίπου τα ΚΕΡΔΗ του ΔΗΜΟΣΙΟΥ από μια παραλία;

Αν σκεφτεί κανείς ότι κάτα μέσο όρο μια γνωστή πολυσύχναστη ελληνική παραλία έχει κάθε μέρα 3.000-4.000 λουόμενους κατά το μήνα Αύγουστο , μπορεί να κάνει τους εξής υπολογισμούς ->

31 ημέρες Χ 3.000 επισκέπτες = 93.000 επισκέπτες για 1 μήνα (Αύγουστος)

Αν ο κάθε ένας από αυτούς καταβάλει το ποσό, κατά μέσο όρο, των 5 € σε ΦΠΑ σε κατανάλωση ποτών και χρήση ανακλίντρων κάθε μέρα, τότε το κέρδος του Δημοσίου ανέρχεται σε ->

93.000 Χ 5  =  465.000 € κέρδος από μία και μόνο παραλία για 1 και μόνο μήνα.

Όπως είπαμε αυτό είναι το έμμεσο κέρδος από το ΦΠΑ, ενώ κατά μέσο υπολογίσαμε 5 ευρώ κατά άτομο. Ελάχιστα χρήματα όντως, γιατί δεν υπολογίσαμε το ΦΠΑ από τη διαμονή ή την κατανάλωση σε εστιατόρια, θαλάσσια σπορ κ.λ.π. Εκεί θα βλέπαμε πως το ύψος των κερδών θα ανέβαινε εκθετικά.

Πέρα όμως από τον ΦΠΑ, υπάρχει και το κέρδος του Δημοσίου, ως Δήμος από τις δημοπρατήσεις της παραλίας. Κατά μέσο θα μπορούσαμε να προσδιορίσουμε το ποσό των 15.000 ευρώ ανά πόστο ενοικίασης ξαπλωστρών. Έτσι λ.χ. αν μια παραλία διαθέτει 6 πόστα με ενοικιαστές ξαπλωστιέρηδων, τότε η κερδοφορία για το δήμο ανέρχεται στα ->

6 Χ 12.000 =  72.000 € για μία παραλία

Αν ο Δήμος διαθέτει 10 πολυσύχναστες παραλίες τότε το κέρδος ανέρχεται σε

10 Χ 72.000 =720.000 € για 10 παραλίες.

Αυτά τα χρήματα καταβάλλονται προς το Δημόσιο προκαταβολικά κι είναι θα λέγαμε κλάσμα των πραγματικών εσόδων. Όπως αντιλαμβάνεται ο αναγνώστης τα κέρδη είναι χοντρά.

Οι ΚΛΑΨΟΥΡΙΕΣ των ΔΗΜΩΝ

Πολλοί Δήμοι ανά την Ελλάδα κλαίγονται πως δεν έχουν χρήματα για ναυαγοσωστικές καλύψεις και προσλαμβάνουν μοναδιαίους ναυαγοσώστες για το ευτελές μισθό των 700-800€ ανά μήνα, επικαλούμενοι την κρίση (που οι ίδιοι δημιουργούν με τους χαμηλούς μισθούς), την ίδια ώρα που διαθέτουν παραλίες με καραμπινάτη φήμη ανάμεσα σε ξένους τουρίστες όσο και σε εντόπιους επισκέπτες. Με όλο αυτό το παραμύθι καταφέρνουν να κρατούν τα χρήματα για τις δικές τους «δουλειές» και δε διανέμουν σωστά ή απλόχερα τον πλούτο αυτό στους ναυαγοσώστες που κάνουν εποχιακή εργασία στις δικές τους παραλίες.

ΠΟΙΟΙ ΚΕΡΔΙΖΟΥΝ στην παραλία ΚΑΛΑ ΧΡΗΜΑΤΑ €€€€€.€€;

Οι μόνοι (πολλοί) που κερδίζουν καλά χρήματα από τις παραλίες είναι Δήμοι, Ξενοδόχοι, ξαπλωστιέρηδες, ενοικιαστές σκαφών, θαλασσσίων ποδηλάτων και κανό, εστιατόρια, μπαρ κ.λ.π., δηλαδή όσοι επιχειρούν ελεύθερα.

Ποιοί ΔΕΝ κερδίζουν ΚΑΛΑ ΧΡΗΜΑΤΑ στην παραλία; (το βρήκες…)

Οι δε ναυαγοσώστες που πρέπει να φυλάνε όλο αυτόν τον τουριστικό κόσμο της παραλίας από τον οποίο κερδοφορούν όλοι οι υπόλοιποι επιχειρηματίες που δρουν επί αυτής, είναι οι τελευταίοι στην κατάταξη και γίνονται δε και υποχείρια των ναυαγοσωστικών εταιριών κάλυψης, κάθε φορά που αυτές επιτυγχάνουν καλά συμβόλαια με Δήμους, χρησιμοποιώντας το νόμο υπέρ τους· αυτό συμβαίνει όταν αποδίδκουν στους ναυαγοσώστες, οι οποίοι κατέχουν και την άδεια εξασκήσεως του επαγγέλματος, δηλαδή την άδεια του «ἐπιχειρεῖν», ένα λογικοφανές κλάσμα αυτών των κερδών· οποίος ευτελισμός…

Ενώ δηλαδή οι ναυαγοσώστες θα μπορούσαν να δρουν με τις άδειές τους κι αυτοί ως ελεύθεροι επαγγελματίες στις παραλίες, αντιθέτως έχουν αναλάβει μονοκούκι το ρόλο του απλού υπαλλήλου των Σχολών και των Εταιριών Ναυαγοσωστικής κάλυψης. Πραγματική κατάντια δηλαδή. Αυτός ήταν κι ο λόγος που για πολλά χρόνια στην Ελλάδα οι ναυαγοσώστες προτιμούνταν νέοι και φοιτητές ή εντελώς εποχιακοί στο επάγγελμα ώστε να μην ασχολείται πολύ το νιονιό τους με το «ἐπιχειρεῖν» επί της παραλίας.

Συνεπώς, άλλοι, οι περισσότεροι δηλαδή, κερδίζουν χιλιάδες ευρώ €€€€€.€€ από τις παραλίες, ενώ οι ναυαγοσώστες παριστάνουν τους «σκουπιδιάρηδες» των ψίχουλων της παραλίας κερδίζοντας λιγότερα ακόμη κι από τους αλλοδαπούς μασέρ, τατουαζοφτιάχτες ή τους πωλητές αντικειμένων και παγωτών που τριγυρίζουν στα ελληνικά νησιά. Συναγωνίζονται δε επάξια τα ανειδίκευτα γκαρσόνια, άλλα μεγάλα θύματα των παραλιών. Εντούτοις…

Το μόνο που μένει στους ναυαγοσώστες είναι η χαρά του επαγγέλματος και της διάσωσης, την οποία ασφαλώς εκμεταλλεύονται εκείνοι που τους προσλαμβάνουν με τις προαναφερόμενες κακώς αμοιβόμενες συνθήκες εργασίας.

Συνεχίζεται…

Απαντήστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: