Ναυαγοσώστες, Σχολές, Δήμοι, Ξενοδοχεία, συνθήκες στην Ελλάδα

Συνθήκες Εργασίας & Εκπαίδευσης των Ναυαγοσωστών στην Ελλάδα.

Ο χειρότερος εχθρός των αποδοχών του Ναυαγοσωστικού Επαγγέλματος

F130904_full_1

Ο ΑΣΥΝΕΙΔΗΤΟΣ ΝΑΥΑΓΟΣΩΣΤΗΣ

Σε αυτό θέλουμε να είμαστε ξεκάθαροι· «ο χειρότερος εχθρός των αποδοχών του επαγγέλματος του ναυαγοσώστη  είναι ο ίδιoς ο μη συνειδητοποιημένος ναυαγοσώστης».

Λέγοντας αυτό, δε δικαιολογούμε σε καμία περίπτωση τις κακές συνθήκες εργασίας του ναυαγοσώστη, είτε αφορά τις αποδοχές, είτε τον εξοπλισμό και τις συνθήκες φύλαξης, όπου κι αν αυτές εμφανίζονται (σε Δήμους, Ξενοδοχεία ή αλλού)· διότι πολύ απλά πρέπει να ισχύει ο νόμος της αγοράς εργασίας: «δεν κάνει κάποιος για το συγκεκριμένο επάγγελμα; τότε απολύεται κι αναζητείται κάποιος πιο συνειδητοποιημένος».

Πέραν τούτου, ας ξεκαθαρίσουμε όμως τώρα για το τι εννοούμε με τη φράση «μη συνειδητοποιημένος ναυαγοσώστης»

Το ΠΡΟΦΙΛ του ΑΣΥΝΕΙΔΗΤΟΥ ΝΑΥΑΓΟΣΩΣΤΗ

Νοητική Κατάσταση προ εργασίας

Πρώτο και κύριο πρόβλημα που σκοτώνει το προφίλ αυτού που αποκαλούμε «ασυνείδητο ναυαγοσώστη» είναι το ότι δεν έχει καμία σχέση με το επάγγελμα του, σε νοητικό επίπεδο «προ εργασίας»· δηλαδή:

α. δεν το αγαπά ή δεν ενδιαφέρεται για τη ναυαγοσωστική, και τη βλέπει ως ένα μέσο … (συνέχεια στο β)

β. για να εισπράξει «κάποια» χρήματα το καλοκαίρι, είτε ανασφάλιστος, είτε ως χαμηλόμισθος κι ανιδείκευτος εργάτης – υπάλληλος, αποδεχόμενος δηλαδή συνειδητά και τις πιο κακόγουστες συνθήκες εργασίας που δεν αρμόζουν όχι σε ναυαγοσώστη, αλλά μήτε σε νεροκουβαλητή

γ. για να κάνει «καμάκι» στην παραλία στο αντίθετο φύλο

δ. για να κάνει τις καλοκαιρινές του διακοπές  κάπου στο Αιγαίο ή αλλού, επισκεπτόμενος δηλαδή διαφορετικά μέρη της Ελλάδος, ενώ παράλληλα εξοικονομεί «πρὸς τὸ ζεῖν». [ ο Θεός να το κάνει «ζεῖν»].

Νοητική Κατάσταση Εντός Εργασίας

Αν τα ανωτέρω ήταν τα χαρακτηριστικά προ Εργασίας, καιρός να δούμε τα τεμπελίστικα χαρακτηριστικά εντός εργασίας:

α. καθυστερεί διαρκώς στην εργασία του. Κι εδώ δε μιλάμε για 5-10-15 λεπτά. Μιλάμε για μισάωρα ή ολάκερη ώρα σε τακτική βάση. Δείγμα της ανευθυνότητας που έχει απέναντι σε λουόμενους και τουρίστες του χώρου φύλαξής του.

β. δεν καταννοεί συνειδητά πως ο κόσμος στην παραλία ή σε μια πισίνα εξαρτάται και κρέμεται πολλές φορές αποκλειστικά από τη δική του εγρήγορση και παρατηρητικότητα.

γ. εντός της διάρκειας εργασίας του, βρίσκει τρόπο να λουφάζει αλλού και μακριά  από κει που πρέπει να βρίσκεται και να παρέχει τις υπηρεσίες του [θέση ναυαγοσώστη – «πόστο» – πύργος].

δ. ακόμη κι όταν περιπολεί επί της παραλίας, το μυαλό του δε βρίσκεται στους λουόμενους [εντός της θαλάσσης], γι αυτό και δεν ανησυχεί καθώς βαδίζει επί της ακτής για κείνους που βρίσκονται πίσω του, αλλά συνεχίζει ακάθεκτος συνεχώς προς μία κατεύθυνση, μη στρεφόμενος ποτέ εις τα οπίσω να ελέγξει τι συμβαίνει πίσω από τις πλάτες του.

ε. Ομοίως δε, περισσότερο ασχολείται με το τι συμβαίνει επί της ακτής, ανοίγοντας συζητήσεις με παρευρισκομένους επί της παραλίας, παρά με το τι συμβαίνει εντός της θάλασσας. Γι αυτό όσες φορές θα βρεθεί σε πηγαδάκι συζήτησης σε μια περιπολία του, δε θα ελέγχει παράλληλα και τη θαλάσσια έκταση που φυλάσσει, αλλά θα τον δει κανείς να έχει διαρκώς στραμμένες τις πλάτες του προς τη θάλασσα, λες κι η θάλασσα δεν είναι ο τομέας του.

στ. θα διαβάζει περιοδικά ή εφημερίδα ενώ βρίσκεται πάνω σε ναυαγοσωστικό πύργο [έχουν υπάρξει κι ακραία φαινόμενα όπου κάποιοι ξενύχτηδες ναυαγοσώστες έχουν πέσει και για ύπνο πάνω στον πύργο, όπως έχουμε πληροφορηθεί]

ζ. σε μικροατυχήματα που συμβαίνουν επί της ακτής δε θα προστρέξει, οσάν τα ατυχήματα και οι Α’ Βοήθειες να μην είναι ο τομέας απασχόλησής του.

η. ενώ θα δει πολλούς οδηγούς ταχυπλόων ή ψαροντουφεκάδες να παραβιάζουν την πολυσύχναστη παραλία εις την οποία εργάζεται, θα αδιαφορήσει και δε θα πάει να κάνει συστάσεις για απομάκρυνσή τους

θ. σε γνωστικό επίπεδο Α’ Βοηθειών παραμένει σε όσα θυμάται από τη Σχολή Ναυαγοσωστικής Εκπαίδευσης και δε φροντίζει όχι μόνο να κάνει επαναλήψεις των όσων έμαθε, αλλά και να επεκτείνει τις γνώσεις του αναγιγνώσκοντας άρθρα και παρακολουθώντας βίντεο Α’Βοηθειών που υπάρχουν διαθέσιμα στο διαδίκτυο.

ι.θεωρεί πως ο ναυαγοσώστης είναι κυρίως «διασώσεις» κι όχι και παράλληλα παροχή Α’ Βοηθειών, που σε πολλές περιπτώσεις είναι πολύ σημαντικές.

ια. εκείνος που εργάζεται σε αμμουδερή παραλία έχει όλον τον εξοπλισμό του γεμάτο άμμους επειδή αδιαφορεί να τον καθαρίσει. Και γιατί αδιαφορεί να τον καθαρίσει; Μα γιατί δεν έχει καταλάβει και συνειδητοποιήσει τι επάγγελμα κάνει.

Προπονητική Κατάσταση

Ο ασυνείδητος ναυαγοσώστης είναι «τεμπελόσκυλο», όπως ακριβώς κι άλλοι τεμπέληδες σε άλλους τομείς και χώρους εργασίας.

Άρα, ανάμεσα σε άλλες λούφες που θα τολμήσει να πράξει (π.χ. να κοιμηθεί εν ώρα υπηρεσίας) εννοείται πως θα παραλείψει τη διαρκή προπόνηση κι εκγύμνασή του. Δεν προπονείται δηλαδή ποτέ και σε τίποτα και σε κανένα άθλημα.

Αυτός ο τύπος ναυαγοσώστη συνήθως εμφανίζεται σε νεαρές ηλικίες οι οποίες είναι και οι πιο ξενυχτισμένες αλλά και οι πιο ασταθείς στον τομέα εργασίας τους. Που σημαίνει ότι εργάζονται σε αυτόν τον τομέα 1 -3 χρόνια χωρίς μακροπρόθεσμη βλέψη κι άρα αδιαφορούν για τις σωματικές τους ικανότητές εν ώρα κινδύνου.

Τίποτα δε γίνεται σε αυτή την παραλία / πισίνα. Είμαι χρόνια εδώ….

Ο ασυνείδητος ναυαγοσώστης έχει ένα ακόμη σημαντικό και πολύ γνώριμο χαρακτηριστικό.

Θα αποδεχτεί όλους τους καθησυχασμούς στο χώρο εργασίας του από μόνιμους λουόμενους, επιχειρηματίες ή εργαζόμενους στον ίδιο χώρο που αυτός παρέχει «ναυαγοσωστική κάλυψη». Όλοι αυτοί οι «ειδήμονες» της ναυαγοσωστικης, καλοπροαίρεται η αλήθεια πάντα, θα του ψήσουν στα χείλη το «Τίποτα δε γίνεται σε αυτή την παραλία / πισίνα. Είμαι χρόνια εδώ. Μην ανυσηχείς… »

Ο ασυνείδητος ναυαγοσώστης θα αρπάξει μια τέτοια «διαβεβαίωση» (βλ. προφητεία) και θα τη χρησιμοποιήσει για δικό του όφελος, λουφάροντας με ποικίλους τρόπους από την εργασία του.

Αυτό το πράττει και γιατί είναι πρωτάρης, 99%, αλλά και γιατί είναι για την ώρα ανεύθυνος. Δεν μπορεί λ.χ. να φανταστεί τη θέση του όταν συμβεί το κακό κι αυτός δεν θα έχει πάρει χαμπάρι.

Προσοχή λοιπόν!

jack_daniels

Όσες διαβεβαιώσεις και να σου δώσουν ΠΟΤΕ , μα ΠΟΤΕ μην τις πιστέψεις. Όσοι ασχολούνται με το επάγγελμα του ναυαγοσώστη για αρκετά χρόνια, αντιθέτως γνωρίζουν πολύ καλά πως ΠΑΝΤΑ κάτι άσχημο ΤΥΧΑΙΝΕΙ. Οπότε ψηλά τις ναυαγοσωστικές κεραίες αν θέλεις να προλάβεις…

Ειδάλλως άλλαξε επάγγελμα και φύλαγε το 12χρονο ουίσκι του Jack Daniels στο Τενεσί. Εκεί που οφείλεις να «παίζεις τράπουλα μέχρι να ωριμάσει το ουίκσι» αλλά που θα ωριμάσεις κι εσύ, αν  τυχόν είσαι ασυνείδητος ναυαγοσώστης. Το απευχόμεθα.

Πότε όμως ΞΥΠΝΑΕΙ ο ΑΣΥΝΕΙΔΗΤΟΣ ΝΑΥΑΓΟΣΩΣΤΗΣ;

Εσύ αναγνώστη πότε λες να ξυπνάει ένα ασυνείδητος ναυαγοσώστης;

Είναι απλό…

Όταν του τύχει το πρώτο  σοβαρό περιστατικό στη διάρκεια της υπηρεσίας του. Κι όταν λέμε «σοβαρό» εννοούμε πως συμβαίνει κάτι που θέτει σε κίνδυνο τη ζωή κάποιου παρευρισκομένου στο χώρο ευθύνης του. Τότε ο ασυνείδητος ναυαγοσώστης έχει αρκετές πιθανότητες να συνέλθει.

Οι λόγοι;

α. η κοινωνική κατακραυγή (κράξιμο) από τους παρευρισκομένους, φίλους και συγγενείς

β. το δικό του εν υπνώσει φιλότιμο

γ. η έναρξη της υπευθυνότητας και πάταξη της στάσης του κοινωνικού «ζόμπι»

δ. η τυχόν απόλυση

ε. η τυχόν αφαίρεση της άδειας εξασκήσεως του επαγγέλματος από την λιμενική αρχή

στ. οι τυχόν τύψεις του

Ο δε κίνδυνος κατά της ζωής παρευρισκομένου δε συμβαίνει πάντοτε εντός των υδάτων. Έχουν υπάρξει περιπτώσεις όπου παρευρισκόμενος επισκέπτης, σε παραλία ή ξενοδοχείο, ήταν αλεργικός και δέχθηκε δήγμα δηλητηριώδους εντόμου ή υπέστη καρδιακό επεισόδιο.

Σε αυτές τις περιπτώσεις ο απασχολούμενος ναυαγοσώστης δεν έχει πολλά περιθώρια λάθους· μάλλον θα λέγαμε πως δεν έχει κανένα απολύτως τέτοιο περιθώριο. Αν δεν είναι συνειδητοποιημένος και κατάλληλα προετοιμασμένος κινδυνεύει να βρεθεί προ σοβαροτάτων εκπλήξεων και να ζήσει την επίγεια κόλαση σε ολάκερό της το «μεγαλείο»

Marine-Rescue-Class-4-4-2009-299-edit

Πώς τελικά επηρεάζει ο ασυνείδητος ναυαγοσώστης τις αποδοχές όλων;

Η ασυνειδησία του «ασυνείδητου ναυαγοσώστη» είναι ζημία και για τους λουόμενους αλλά και για τους δυναδέλφους του· ζημία των συναδέλφων του διότι κάθε κακό παράδειγμα ναυαγοσώστη οδηγεί σε απώλειες οικονομικές αλλά και θέσεων εργασίας· προβλήματα που αφορούν όλους τους ναυαγοσώστες.

Οι εργοδότες δε βρίσκουν αμέσως πρόφαση την ασυνειδησία του ενός ή των δύο για να μειώσουν αποδοχές σε πλειάδα άλλων ναυαγοσωστών.

Δράσεις κατά «Ασυνειδήτων Ναυαγοσωστών»

Γενικά πάντως  οι ασυνείδητοι ναυαγοσώστες πρέπει να πατάσσονται αμέσως, ώστε όχι μόνο να μην την πληρώνουν οι συνάδελφοί τους, αλλά ιδιαίτερα να μην τυχόν και πληρώσει τα δικά τους σφάλματα κάποιος λουόμενος.

Υπάρχουν ναυαγοσώστες που αισθάνονται πως αν καρφώσουν έναν ασυνείδητο ναυαγοσώστη στον εργοδότη τους είναι  «καρφιά». Η αλήθεια είναι όμως πως, όταν ένας συνάδελφος ναυαγοσώστης δεν αναφέρει αμέσως τα κακώς κείμενα συναδελφων του που χρήζουν άμεσης αντιμετώπισης π.χ. μεγάλες καθυστερήσεις στο χώρο εργασίας, απουσίες, ύπνος εν ώρα υπηρεσίας, απουσία από τη θέση εποπτείας (πύργος) για μεγάλα διαστήματα, κ.λ.π., βασικά καταντά κι ο ίδιος συνένοχος της ασυνειδησίας, εφόσον τελικός αποδέκτης των κακών κειμένων είναι ο απλός λουόμενος.

Κι αυτό τελικά είναι που πρέπει να σκέφτεται ο κάθε ναυαγοσώστης: σε αφορά ο λουόμενος κι η ασφάλεια του; σε αφορά το παιδάκι που κολυμπά ανάμεσα σε κύματα κι ο συνάδελφός σου δεν το προσέχει επειδή «πετάχτηκε σε παράλιο μπαρ για μια γρήγορη μπύρα με 2 τουρίστριες /τουρίστες»;

Πολλοί θα σκεφτούν: μα να καρφώσω τον φίλου μου / συνάδελφό μου ναυαγοσώστη;

Ναι, να τον καρφώσεις, γιατί όταν πεθάνει ή πνιγεί κανείς στο χώρο εργασίας του κι εσύ γνώριζες ότι αυτός ο τύπος ναυαγοσώστη – ναυαγοπνίχτη  λούφαρε συνέχεια κι ασυστόλως, γίνεσαι κατά κάποιο τρόπο συνένοχος του.

Σίγουρα ο έλεγχος αφορά περισσότερο τον εργοδότη του ναυαγοσώστη. Όμως υπάρχουν περιπτώσεις που χρειάζετα η βοήθεια όλων για να απομακρύνονται όσοι πράγματι δεν κάνουν γι αυτή την ιδιαίτερη εργασία.

Αν δε αδιαφορείς και υπαινίσσεται ότι αυτός που τυχόν πνίγηκε δεν είναι γνωστός σου, τότε γνώριζε πως δεν κάνεις για ναυαγοσώστης.

Απλά και ξάστερα!

Καλή συνέχεια κι ο Θεός βοηθός στο επόμενο επάγγελμά σου.

Απαντήστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: