Ναυαγοσώστες, Σχολές, Δήμοι, Ξενοδοχεία, συνθήκες στην Ελλάδα

Συνθήκες Εργασίας & Εκπαίδευσης των Ναυαγοσωστών στην Ελλάδα.

Άρχισαν τα όργανα του Ναυαγοσωστικού Συνεταιρισμού

Σε τοπική συνεταιριστική εταιρεία η ανάθεση της ναυαγοσωστικής κάλυψης των ακτών του Βόλου

17 Ιουνίου, 2014

enakΤο κάτωθι δημοσιευμένο άρθρο, συνοδεύεται από φώτο της Ε.Ν.Α.Κ. στην σελίδα πηγής, κι αυτό όχι τυχαία.

 

Το άρθρο (2014)

«Με τα μισά χρήματα συγκριτικά με άλλες χρονιές, θα καλύψει φέτος ο Δήμος Βόλου τις ανάγκες σε ναυαγοσώστες στις οκτώ πολυσύχναστες παραλίες που βρίσκονται στα όριά του. Ο λόγος είναι ότι για πρώτη φορά η ναυαγοσωστική κάλυψη θα ανατεθεί σε τοπική συνεταιριστική εταιρεία που δημιουργήθηκε από τους γυμναστές – ναυαγοσώστες που απασχολούνταν στον επιχειρηματία που αναλάμβανε κάθε χρόνο τη δουλειά.

Σήμερα, η Οικονομική Επιτροπή του Δήμου Βόλου ενέκρινε τους όρους διακήρυξης του ανοιχτού διαγωνισμού, ύψους 40.000 ευρώ + ΦΠΑ, για τη ναυαγοσωστική κάλυψη των ακτών, Άναυρος, Καρνάγιο, πλαζ Αλυκών, δύο στις Αλυκές, Μαμιδάκι, Κατήραγας και Ν. Αγχίαλος, στο διάστημα από 10 Ιουλίου έως 10 Σεπτεμβρίου, οπότε λήγει και η τουριστική περίοδος.

Είχε προηγηθεί η ανάθεση, μετά από πρόχειρο διαγωνισμό, ύψους 20.000 ευρώ  + ΦΠΑ για το πρώτο δίμηνο από 10 Ιουνίου έως 10 Ιουλίου.

Το ποσό που θα δαπανηθεί φέτος, δηλαδή, θα ανέλθει περίπου στις 75.000 ευρώ, τα μισά σχεδόν χρήματα σε σχέση με πέρυσι, οπότε δόθηκαν 140.000 ευρώ για τη ναυαγοσωστική κάλυψη. Αντίστοιχα μεγάλος ήταν ο προϋπολογισμός και για τα προηγούμενα χρόνια, περίπου στις 130.000 ευρώ.

Η μείωση αυτή στον προϋπολογισμό οφείλεται στο γεγονός ότι οι τοπικοί γυμναστές – ναυαγοσώστες που εξυπηρετούσαν τον ιδιώτη που έπαιρνε τη δουλειά από την Αθήνα, με την παρότρυνση του Δήμου Βόλου δημιούργησαν μία κοινωνική συνεταιριστική επιχείρηση (ΚοινΣ.Επ.), ένωσαν τις δυνάμεις τους και συμμετείχαν στο διαγωνισμό.

Επίσης, ο δήμος Βόλου ανέθεσε σε ιδιωτική εταιρεία την φύλαξη και ασφάλεια του Ξενώνα Φιλοξενίας Κακοποιημένων γυναικών. Η ίδια εταιρεία θα αναλάβει επίσης και την φύλαξη των αμαξοστασίων Βόλου και Νέας Ιωνίας.

Σήμερα η Οικονομική Επιτροπή του Δήμου ενέκρινε ομόφωνα το αποτέλεσμα του διαγωνισμού, στον οποίο κατατέθηκε μόνο μία οικονομική προσφορά, ύψους 104.550 ευρώ.

Όλα τα θέματα που συζητήθηκαν στην Επιτροπή εγκρίθηκαν ομόφωνα, πλην της έγκρισης του πρακτικού του διαγωνισμού για τον καθαρισμό των ακτών σε Αγριά, Αρτέμιδα, Βόλο και Ν. Αγχίαλο, στο οποίο μειοψήφησε ο κ. Γιώργος Μουλάς.

Εγκρίθηκαν, επίσης, οι όροι διακήρυξης για τη διενέργεια του διεθνούς διαγωνισμού προμήθειας τροφίμων και φρέσκου γάλακτος για τους εργαζόμενους του Δήμου και των Νομικών Προσώπων, διάρκειας ενός έτους, ενδεικτικού προϋπολογισμού 475.641 ευρώ. Ο διαγωνισμός θα ξεκινήσει άμεσα.

ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΛΑΜΠΡΟΝΙΚΟΥ

Πηγή: http://www.myvolos.net/?p=12042

enak_metalleia

Όταν (2013) η ΕΝΑΚ δώριζε μετάλλεια στο Δήμο Βόλου

Τιμητική διάκριση για την άρτια ναυαγοσωστική κάλυψη των πολυσύχναστων ακτών του Δήμου κατά τα έτη 2012 – 2013, απέσπασε ο Δήμος Βόλου από την Ελληνική Ναυαγοσωστική Ακαδημία.

Ειδικότερα, το Σάββατο 29 Μαρτίου 2014 πραγματοποιήθηκε στις εγκαταστάσεις του Πανελληνίου Ομίλου Ιστιοπλοΐας Ανοιχτής Θαλάσσης, στην Αθήνα, τελετή της Ελληνικής Ναυαγοσωστικής Ακαδημίας – ΕΝΑΚ, για την απονομή τιμητικών διακρίσεων για τις αποτελεσματικότερες ναυαγοσωστικές καλύψεις των παραλιών κατά τον προηγούμενο χρόνο καθώς και φορέων που συνετέλεσαν στην ανάπτυξη της ναυαγοσωστικής στη χώρα μας.

Στην τελετή αυτή απονεμήθηκε τιμητική διάκριση στο Δήμο Βόλου, οποία παρέλαβε η Πρόεδρος της Επιτροπής Τουριστικής Προβολής και Ανάπτυξης Δήμου Βόλου κ.Σούλα Μπαρτζιώκα. Την απονομή έκανε ο εκπρόσωπος του Υπουργού Ναυτιλίας & Αιγαίου κ. Βουγιουκλάκης.

Υπενθυμίζεται ότι κατά την προηγούμενη θερινή περίοδο για την κάλυψη των επτά παραλιών του Δήμου Βόλου απασχολήθηκαν 8 ναυαγοσώστες και συγκεκριμένα: Αλυκές (2), Δημοτική Πλαζ Παγασών (1), Άναυρος (1), Νέα Αγχίαλος (1), Καρνάγιο (1), Χρυσή Ακτή (1) και ακτή Μαμιδάκη (1). Σημειώνεται ότι οι παραλίες αυτές, που βρίσκονται εντός των ορίων του Δήμου Βόλου, έχουν χαρακτηριστεί ως πολυσύχναστες λουτρικές εγκαταστάσεις και επομένως επιβάλλεται η επιτήρησή τους από ναυαγοσώστες.

Στην ίδια εκδήλωση απονεμήθηκαν τιμητικές διακρίσεις σε Δήμους, πρόσωπα και φορείς που συντέλεσαν στην ανάπτυξη της Ναυαγοσωστικής στη χώρα μας όπως στον κ. Παρασκευά Σαλίβερο Αντιναύαρχο Λ.Σ (ε.α.), στη Σχολή Ελικοπτέρων του Πολεμικού Ναυτικού στη Ι Μεραρχία Πεζικού (Ειδικές Δυνάμεις – ΛΟΚ) τη Μαρίνα Φλοίσβου, κλπ.

Πηγή: http://www.e-volos.gr/el/topika_1/diakrisi_tou_dimou_bolou_gia_tin_artia_kaluci_ton_akton_me_nauagosostes.html

Όταν η ΕΝΑΚ στον Δημόσιο Διαγωνισμό Βόλου πήγε να κερδίσει την ΚΟΙΝΣΕΠ, αλλά… τελικά δεν είχε ασφαλιστική ενημερότητα…

Μπαλάκι οι διαγωνιζόμενοι μεταξύ επιτροπής διαγωνισμού και οικονομικής επιτροπής 
Τρικυμία προκάλεσε η διαδικασία επιλογής ναυαγοσωστών για την κάλυψη των οκτώ πολυσύχναστων ακτών του ενιαίου Δήμου Βόλου. 
  
Για τη ναυαγοσωστική κάλυψη των ακτών, κάθε χρόνο διενεργείται διαγωνισμός, προκειμένου να επιλεγεί ο ανάδοχος που θα φροντίσει για την ύπαρξη ναυαγοσωστών από 1η Ιουνίου έως 15 Σεπτεμβρίου, οπότε επισήμως λήγει η κολυμβητική περίοδος.
Τα προηγούμενα χρόνια, μία μόνο εταιρεία κατέθετε προσφορά στο Δήμο Βόλου, ενώ σύμφωνα με τον αντιδήμαρχο οικονομικών, Ηλία Ξηρακιά, δεν έλειπαν τα παράπονα από γυμναστές – ναυαγοσώστες που απασχολούνταν στον εργολάβο, ότι έπαιρναν πενιχρές αμοιβές.
Οι γυμναστές -ναυαγοσώστες που έχουν πλέον εμπειρία στις ακτές, δημιούργησαν τη δική τους Κοινωνική Συνεταιριστική Επιχείρηση, αποτελώντας το αντίπαλο δέος στην εταιρεία που συμμετείχε και φέτος στο διαγωνισμό.
Ωστόσο, ένα τυπικό κώλυμα της ΚοινΣεπ, κινδυνεύει να την πετάξει εκτός διαγωνισμού. Σύμφωνα με τον κ. Ξηρακιά κατά το άνοιγμα του γενικού και του τεχνικού φακέλου αξιολόγησης των δύο προσφορών, διαπιστώθηκε ότι η ΚοινΣεπ είχε τοποθετήσει ένα από τα δικαιολογητικά συμμετοχής σε λάθος φάκελο. Η επιτροπή διαγωνισμού που συγκροτείται μετά από κλήρωση, έκρινε ότι η ΚοινΣεπ έπρεπε να αποκλειστεί και πρόκρινε την άλλη εταιρεία, που όμως όπως διαπιστώθηκε στη συνέχεια δεν προσκόμιζε ασφαλιστική ενημερότητα.
Τα μέλη της ΚοινΣεπ υπέβαλλαν ένσταση για το γεγονός ότι ο αντίπαλός τους στο διαγωνισμό δεν διέθετε ασφαλιστική ενημερότητα, πλην όμως απορρίφθηκε ως εκπρόθεσμη.
Το θέμα ήρθε στην οικονομική επιτροπή του Δήμου Βόλου, όπου συζητήθηκε εν μέσω αντιδράσεων. Αποφασίστηκε η υπόθεση να αναπεμφθεί στην επιτροπή του διαγωνισμού προκειμένου να αξιολογήσει από μηδενική βάση τους φακέλους, πριν γνωμοδοτήσει εκ νέου στην οικονομική επιτροπή που συνεδριάζει για να αποφασίσει αύριο, Παρασκευή.
Αξίζει να σημειωθεί ότι σε περίπτωση που δημιουργηθεί νέα εμπλοκή στο άνοιγμα των προσφορών και χρειαστεί ο διαγωνισμός να γίνει από την αρχή, οι ακτές του Δήμου Βόλου, κινδυνεύουν να μείνουν χωρίς ναυαγοσώστη, καθώς νέα διαγωνιστική διαδικασία συνιστά χρονο- καθυστέρηση τουλάχιστον δύο μηνών.
Αιχμές
Το θέμα προκάλεσε την παρέμβαση του δημοτικού συμβούλου της μειοψηφίας, Γιώργου Μουλά, ο οποίος σε ραδιοφωνικές του συνεντεύξεις έκανε λόγο για σκάνδαλο στην επιλογή αναδόχου για τη ναυαγοσωστική κάλυψη των παραλιών του Δήμου για τη φετινή καλοκαιρινή περίοδο.
«Ο κ. Μουλάς προσπαθεί να σκανδαλολογήσει με τη σημερινή Δημοτική Αρχή, αλλά προσπαθεί εν ου παικτοίς. Θα το διαπιστώσει με την ανάληψη των καθηκόντων του.
Πρέπει να καταλάβει όμως ότι σε μια εποχή που ο πολιτικός και αυτοδιοικητικός κόσμος βάλλεται πανταχόθεν από τον ισοπεδωτικό και ύποπτο λαϊκισμό, που έχει άλλους στόχους, η σκανδαλολογία κι όχι τα πραγματικά σκάνδαλα απλά προετοιμάσει τη γονιμότητα του «εδάφους», απάντησε ο κ. Ξηρακιάς.

Πηγή:  http://newsvolos.blogspot.gr/2014/05/blog-post_7251.html

Συμπεράσματα

Όπως έχουμε τονίσει αλλού, ξαναλέμε πως για το καλό του δημοσίου, των υπηρεσιών και των μισθών των ναυαγοσωστών, οι απλοί ναυαγοσώστες πρέπει να αποκολληθούν από τις μεγαλοεταιρίες ώστε:

α) είτε εργαζόμενοι αυτόνομα ως ελεύθεροι επαγγελματίες (δύσκολο σε εποχή μνημονίων)

β) είτε δημιουργώντας συνεταιριστικές επιχειρήσεις

να διαχειρίζονται με σεβασμό τα χρήματα από τους κόπους τους και να τα επανα-επενδύουν ξανά στο επάγγελμά τους, παρά να γίνονται αιώνιοι φοιτητές και υπάλληλοι τυχόν εταιριών που δεν τους σέβονται μισθολογικά.

Σημειώνουμε 3 γεγονότα από τις άνωθεν ειδήσεις

α.  «δεν έλειπαν τα παράπονα από γυμναστές – ναυαγοσώστες που απασχολούνταν στον εργολάβο, ότι έπαιρναν πενιχρές αμοιβές.»

β. «Τα μέλη της ΚοινΣεπ υπέβαλλαν ένσταση για το γεγονός ότι ο αντίπαλός τους στο διαγωνισμό δεν διέθετε ασφαλιστική ενημερότητα, πλην όμως απορρίφθηκε ως εκπρόθεσμη.»

γ. «διαπιστώθηκε ότι η ΚοινΣεπ είχε τοποθετήσει ένα από τα δικαιολογητικά συμμετοχής σε λάθος φάκελο»

Τί να πρωτοπαρατηρήσει κανείς;

Την ακρίβεια με την οποία γίνονται οι διαγωνισμοί ναυαγοσωστικής κάλυψης, την υποκρισία και την αυστηρότητα για το δικαιολογητικό σε λάθος φάκελο ή το ότι δεν είχε ασφαλιστική ενημερότητα ο ένας εργολάβος;

 

Ο Δήμος Βόλου

Όσο αφορά τον Δήμου Βόλου: του αξίζουν ίσως συγχαρητήρια (*) γιατί επιμένει στην ναυαγοσωστική κάλυψη, μειώνοντας παράλληλα κι αποτελεσματικά τα γενικότερα έξοδα του, προσανατολίζοντάς τα όποια κέρδη προς τους σπουδαιότερους διαφυλαχτές της ναυαγοσωστικής, τους απλούς μισθωτούς ναυαγοσώστες. Άλλοι Δήμοι εξακολουθούν σκοτεινές διαδρομές με τη ναυγοσωστική κάλυψη, όπως άλλωστε πράττουν και σε άλλους τομείς αναθέσεων έργων.

(*) η ΕΝΑΚ δεν έκανε λάθος για τη βράβευση του Δήμου, χωρίς όμως παράλληλα να έχει μπορέσει να προβλέψει το έτος 2014 εν έτει 2013.

 

Απαντήστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: