Ναυαγοσώστες, Σχολές, Δήμοι, Ξενοδοχεία, συνθήκες στην Ελλάδα

Συνθήκες Εργασίας & Εκπαίδευσης των Ναυαγοσωστών στην Ελλάδα.

Ως πότε παλικάρια θα πληρώνετε «Ανανεώσεις» Πτυχίων; (& δίχως Απόδειξη)

ΕΙΣΑΓΩΓΗ

Προεδρικό Διάταγμα 23/2000

Άρθρο 5

Παρ. «9. Οι άδειες αυτές [των ναυαγοσωστών] είναι τεταετούς διάρκειας και ανανεώνονται ανά τετραετία εντός του τελευταίου, πριν την λήξη της ισχύος τους, εξαμήνου μετά από αίτηση του ενδιαφερόμενου και υποβολή των δικαιολογητικών των υποπαραγράφων 1ε και 1θ του άρθρου 2 του παρόντος και υπό την προϋπόθεση ότι δεν εξέλιπε κανείς από τους αναφερόμενους στο Διάταγμα αυτό λόγους. Η προϋπόθεση αυτή αποδεικνύεται με την υπογραφή υπεύθυνης δήλωσης του άρθρου 8 του Ν. 1599/86 εκ μέρους του αιτούντος.»

Η παράγραφος 1ε του άρθρου 2, αφορά τους Σχολάρχες Ναυαγοσωστικής Εκπαίδευσης, όχι τους ναυαγοσώστες

Η παράγραφος 1θ του άρθρου 2 αφορά τις ιατρικές εξετάσεις των ναυαγοσωστών, και τίποτα άλλο.

Άρα από πουθενά δε συνάγεται ότι ο ναυαγοσώστης  οφείλει να «ανανεώνει» το Πτυχίο του για να ανανεώνει την άδειά εξασκήσεως του επαγγέλματός  του. Το Πτυχίο του είναι σε ισχύ για πάντα.
Βεβαίως το ίδιο ισχύει και για τον «επόπτη ασφαλείας».

Αλλά πού μυαλό;!

Ποιός το έχασε για να το βρουν οι ναυαγοσώστες;

Κι έτσι επειδή οι Σχολές γνωρίζουν πως δεν μπορούν να ανανεώνουν τα διπλώματα των κατόχων της άδειας εξασκήσεως του επαγγέλματος του ναυαγοσώστη, επειδή οι παράνομες κινήσεις τους θα γίνουν ορατές στις κατά τόπους λιμενικές αρχές, το έχουν ρίξει αντιθέτως περισσότερο στην ανανέωση του «Επόπτη Ασφαλείας», δηλαδή του υπαλλήλου «ναυαγοσώστη πισίνας», λες και υπάρχουν 2 ειδών ναυαγοσώστες κατ’επάγγελμα.

Το Π.Δ. 23/2000 όμως αναφέρει πως υπάρχει μόνο 1 είδος επαγγελματία ναυαγοσώστη:

Άρθρο 1, Ορισμοί: «-ΝΑΥΑΓΟΣΩΣΤΗΣ: ο απόφοιτος σχολής ναυαγοσωστικής εκπαίδευσης, εφοδιασμένος με άδεια της Λιμενικής Αρχής σε ισχύ, ο οποίος εκτελεί κατ’ επάγγελμα την υπηρεσία που προσδιορίζεται στο άρθρο 9 του παρόντος.»

Το Π.Δ. δε διαχωρίζει μεταξύ δύο ειδών ναυαγοσωστών, όπως θέλουν να λένε οι Σχολές.

Επειδή όμως η δίψα για κέρδος είναι ακόρεστη, οι Σχολές προσπαθούν να αλλάξουν το Π.Δ. 23/2000, θέλοντας να πείσουν την πολιτεία να ανανεώνονται και τα Πτυχία των Επαγγελματιών Ναυαγοσωστών.

Για την ώρα… οι «πισινάνθρωποι» είναι οι πρώτοι που πληρώνουν αυτόν τον ελληνικό αχταρμά… όπου ο καθένας κάνει ότι θέλει. Κι αφού το κάνει μερικά χρόνια τώρα, κατόπιν προσπαθεί να το περάσει κι ως νόμο του κράτους….

κορόιδαΣτο «Ελλάντα» τα πτυχία ναυαγοσωστικής εκπαίδευσης έχουν «ημερομηνία λήξης», λες και πρόκειται για τρόφιμα. Με τη διαφορά ότι «ανανεώνονται». Δεν ξέρουμε αν κάποιοι τα αντιλαμβάνονται όντως ως τρόφιμα, όμως σίγουρα μπορούμε να πούμε ότι είναι «αγγούρια» για πολλούς ναυαγοσώστες, που βρίσκονται στην «ευχάριστον θέσιν», κάθε 2 χρόνια να πληρώνουν χαράτσι σε ιδιώτες, με αποτέλεσμα τρελά χρήματα να βγαίνουν από απλό, αιραιό και κοπανιστό αέρα. Όντως… η ελληνική επιχειρηματικότητα έχει πνεύμα. Όχι όμως Άγιον Πνεύμα. Κι εκεί είναι το πρόβλημά τους.

Σε παλαιότερό μας άρθρο είχαμε αναφερθεί σε αυτή την παράνομη τακτική των Σχολών Ναυαγοσωστικής Εκπαίδευσης να διατηρούν τους απόφοιτους ναυαγοσώστες τους σε διαρκή μαθησιακή δουλεία κι εργασιακή σκλαβιά, όπως και τις προσπάθειες που γίνονται αυτές οι «ανανεώσεις» Πτυχίων να εισέλθουν στην νομοθεσία του Κράτους, γιατί φυσικά έως τώρα (2014), αυτές οι «ανανεώσεις» είναι παράνομες.

Σε εκείνο το παλαιό μας άρθρο αναπτύξαμε όλες τις συνέπειες αυτής της παράνομης «ανανεωτικής» των πτυχίων κακομοιριάς στην Ελλάδα. Επανερχόμαστε όμως με αποδείξεις αυτή τη φορά αλλά και για να θέσουμε 2 ερωτήματα και νέες σκέψεις.

 


Ερώτημα 1

Ποιός έχει λάβει απόδειξη πληρωμής πτυχίου;

neo_ptyxio2_blur

Οι περισσότεροι αφελείς ναυαγοσώστες πληρώνουν συνέχεια ανανεώσεις πτυχίων σε ιδιοτελείς  εκπαιδευτές, που ενώ διατηρούν για τους εαυτούς τους σχολές και διπλώματα ΤΕΦΑΑ, χωρίς οι ίδιοι να βρίσκονται στην «ευχάριστον θέσιν» να τα ανανεώνουν κάθε 2-4 χρόνια πίσω στο πανεπιστήμιο (κορόιδα είναι νομίζεις;), και μάλιστα έναντι αντιτίμου, δε φροντίζουν μήτε να κόβουν αποδείξεις για αυτές τις ανανεώσεις που χρυσοπωλούν.

Αλλά είπαμε: οι ανανεώσεις νομικά δεν ισχύουν. Κορόιδα όμως τις πληρώνουν εδώ και πολλά χρόνια. Και χωρίς αποδείξεις!

Πόση βλακεία ακόμη αλήθεια;

Το κόστος & η φοροδιαφυγή

Ας κάνουμε την εξής υπόθεση… Μία Σχολή Ναυαγοσωστικής Εκπαίδευσης εκδίδει κατ’ έτος το λιγότερο 50 πτυχία, με τιμή 300-400€. (Δεν εξετάζουμε εδώ χρήματα για την άδεια ταχυπλόου… που συνήθως εκδίδει η ίδια σχολή ή μια δική της παραπλήσια / ίδιο «μαγαζί» σχολή ταχυπλόων σκαφών).

Η αξία μιας τέτοιας εκπαίδευσης είναι:

50 (πτυχία) Χ 400€ (αξία) =20.000€ (Ακαθάριστη συνολική αξία καθ’ έτος)

Από τα 20.000€ , αν η Σχολή εκδίδει αποδείξεις, οφείλει να καταβάλλει στο Δημόσιο το 23% ως ΦΠΑ. Δηλαδή 20.000€ Χ 23/100 =3739,83€

Κατόπιν η Σχολή οφείλει να πληρώσει φόρο εισοδήματος, δηλαδή φόρο για το εισόδημα (20.000 – 3739.83 =  16.260€  όπως ο υπάλληλος / ναυαγοσώστης πληρώνει ΦΜΥ (Φόρο Μισθωτών Υπηρεσιών) που παρακρατείται κάθε μήνα από το μισθό του, από τον εργοδότη του κι αποδίδεται στην ΔΟΥ αυτόματα.

Τί συμβαίνει όμως στην πραγματικότητα;

Στην πραγματικότητα συμβαίνει και ισχύει ο νόμος του «Ελλάντα»!

apple sapioΟι «ανανεώσεις»  πτυχίων είναι η πώληση εκ νέου ενός παλαιού προϊόντος.  Πολλοί θεωρούν πως το δημόσιο φταίει για όλα. Κι όμως, το Δημόσιο απαρτίζεται από ιδιώτες. Το ίδιο καταραμένο πνεύμα του λαμόγιου, ανθίζει και σαπίζει κάθε χώρο και τομέα στην Ελλάδα. Αρπαχτές, πνεύμα ιδιοτέλειας, κλεψιά, λαμογιά και κομπίνα για τα €€€€€€.€€. Ενώ λοιπόν κανείς δεν πληρώνει την τηλεόρασή ή το κινητό του δύο φορές σε μια εταιρία, οι ενεργώντες ως «ρομπότ – αυτόματα» ναυαγοσώστες στην Ελλάδα, πληρώνουν και ξαναπληρώνουν τα ίδια πτυχία που απόκτησαν «προχθές». Ως πότε «παλικάρια»;

Δηλαδή, αποδείξεις κανείς δεν κόβει, το εισόδημα χωρίς αποδείξεις δε φαίνεται και δε φορολογείται, το κράτος δεν εισπράττει, ο εκπαιδευτής φοροδιαφεύγει ασύστολα / διαρκώς κι ενώ κονομάει χοντρά χρήματα, έχει και την παράνομη (ανάμεσα σε άλλες) παραδαλή απαίτηση, να βάζει ημερομηνία λήξης στο πτυχίο για να το πουλήσει ξανά μετά από 2 χρόνια!

Μιλάμε για γεωμετρική συσσώρευση πωλήσεων πτυχίων ναυαγοσωστικής εκπαίδευσης και για γεωμετρική αύξηση της ανοησίας από πλευράς ναυαγοσωστών.

Στους παραπάνω χλιαρούς μας υπολογισμούς δεν προσμετρήσαμε  τα 5-6 έτη που έχει ξεκινήσει αυτή η νοοτροπία της «ανανέωσης» πτυχίων κι όπο δηλαδή τα 20.000€ (κατ. ελάχιστον) θα πρέπει να πολλαπλασιαστούν με το 5 (5 Χ 20.000€ = 100.000€)

 


Ερώτημα 2

Γιατί νομίζεις ότι συμβαίνει η «ανανέωση» πτυχίων;

729thief-420x0

Οι λόγοι είναι 3, αλλά και οι 3 μαζί αποδεικνύουν τόσο την αποτυχία των Σχολών Ναυαγοσωστικής Εκπαίδευσης στην Ελλάδα, όσο ιδιαίτερα αποδεικνύουν την αποτυχία των Εταιριών Ναυαγοσωστικών καλύψεων που συνοδεύουν τις πρώτες (εταιρίες με κοινούς ιδιοκτήτες) και που αυτές είναι νομικά υπεύθυνες για τις κακές εργασικές συνθήκες των διασωστών.

Πριν αναφερθούμε στους λόγους αυτής της αποτυχίας ας δούμε τα αίτια:

α) Έπαψαν οι μεγάλες μπίζνες της ναυαγοσωστικής με τον Δημόσιο τομέα και τα περιθώρια «ανάπτυξης» στένεψαν για τους ιδιώτες Σχολών / Εταιριών Ναυαγοσωστικής Κάλυψης.

β) Το επάγγελμα του ναυαγοσώστη έπαψε να είναι ελκυστικό, λόγω πενιχρών απολαβών (μαύρης εργασίας, κλοπής, εξαπάτησης, αισχοκέρδειας), οπότε δεν πωλούνται άλλο τόσα πολλά νέα πτυχία, όσο παλαιότερα. Έμεινε μόνο η ανανέωση των παλαιών. Ελιγμός προς τα πίσω των Σχολών για να τα κονομάνε από τους ίδιους (κανονικότατο άρμεγμα αγελάδων!).

γ) Οι εταιρίες ναυαγοσωστικής εκπαίδευσης εκφράζοντας το πνεύμα ιδιοτέλιας μια κοινωνίας που όλο σαπίζει πνευματικά, και σάπισε πάρα πολύ αυτή η κοινωνία όλα εκείνα τα έτη συμμετοχής στο Ευρώ, απαιτούν περισσότερα κέρδη για να συνεχιστεί η καλοπέραση που υπήρχε προ ετών (προ κρίσης). Οι κινήσεις τους με τη συγγραφή τόσο ιδιοτελών επιχειρηματικά νομοσχεδιών αυτό αποδεικνύουν. Και δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ως προς αυτό.


Πώς και πού απέτυχαν οι Σχολές & οι Εταιρίες Ναυαγοσωστικών Καλύψεων;

karo1

Είπαμε παραπάνω πως η μείωση της πώλησης νέων πτυχίων ναυαγοσωστικής εκπαίδευσης, καθώς και η μείωση των εκδιδόμενων επαγγελματικών αδειών ναυαγοσωστών, οφείλονται στην επιχειρηματική αποτυχία των Σχολών / Εταιριών ναυαγοσωστικών Καλύψεων.

Ποιά είναι η αποτυχία αυτή;

Η αποτυχία αυτή έγκειται στην επιχειρηματική συμπεριφορά που αυτές οι εταιρίες απέδειξαν ενώπιον:

α) του Δημόσιου Τομέα

β) και των Μισθωτών Ναυαγοσωστών δηλαδή των ιδιωτών.

Από την μία υπήρχε υπερκοστολόγηση των Δημοσίων Έργων κι από την άλλη η μισθοδοσία των ναυαγοσωστών κινούνταν κατά 95% κάτω από τα νόμιμα πλαίσια, ενώ παράλληλα το κόστος της εκπαίδευσης παρέμενε υψηλό.

Συνεπώς δεν υπήρχε πλέον κανένας λόγος σε νέους να ασχοληθούν με το επάγγελμα του ναυαγοσώστη. Δεν είχαν να κερδίσουν απολύτως τίποτα.

Έτσι μέσα στο χώρο εργασίας της ναυαγοσωστικής συσσωρεύονταν διαρκώς όλο και περισσότερο ανίκανοι στο χώρο εργασίας, αλλά ικανοί στο να αποδίδουν το γάλα του αρμέγματος στην εργοδοσία που είχε πάψει να έχει πνεύμα ναυαγοσωστικής.

Η μεταλύτερη δε αποτυχία αυτών των εταιριών, θα υπάρξει και θα φανεί περίτρανα, όταν οι ίδιοι αυτοί  ναυαγοσώστες, σημερινοί υπάλληλοι εταιριών, αποφασίσουν κάποια ευλογημένη μέρα να συνεταιριστούν σε εταιρίες Cooperative και να αναλάβουν αυτοί τα ινία της δικής τους εργασίας.

Τότε θα γελάσει κι ο κάθε πικραμμένος.

Αρκεί βέβαια και τότε κάθε τέτοια νέα προσπάθεια να μην αμαυρωθεί από το πνεύμα του ιδιοτελούς κι εγωϊστή «λαμόγιου» μέσα στη διοίκηση τους.


 Συμπεράσματα

Αν είσαι ναυαγοσώστης, τότε την επόμενη φορά που θα σου ζητήσει κανείς ανανέωση πτυχίου:

α) στείλε τον στον αγύριστο (με την καλή έννοια).… αν δεν μπορείς τότε…

β) ζήτα του να σου στελεχώσει βάσει νόμου, το που ορίζεται ότι το ΠΤΥΧΙΟ πρέπει να «ανανεώνεται» (δεν μιλάμε για την επαγγελματική άδεια του ναυαγοσώστη, που όπως όλες οι επαγγελματικές άδειες, εμπίπτει κι αυτή στην ανανέωση λόγω ιατρικών εξετάσεων και μόνον, όχι των γνωστικών που βεβαιώνονται με υπεύθυνη δήλωση!)… αν δεν μπορείς….

γ) …. να την αποφεύγεις την ανανέωση, γιατί είσαι χοντρό κορόιδο, τότε ζήτα απόδειξη.

Αλλά ποια; απόδειξη. Είπαμε είσαι κορόιδο, μάλλον αρχικοροϊδάρα.

Συνεπώς….

Στις «επόμενες» εκλογές, ψήφισε μία ακόμη παλαβομάρα που σου κατέβηκε στο μυαλό, επειδή ΕΣΥ έχεις φροντίσει με τις πράξεις σου να μην έχεις χρήματα, μιας κι ο μισθός σου είναι μικρός (κλεμμένος), αλλά κι επειδή κάθε 2 χρόνια  έχεις φροντίσει να πληρώνεις «ναυαγοσωστικό χαράτσι»… σε μερικούς σχολάρχες τσομπαναραίους.

Για γέλια….

bunny_guard


 Παράρτημα

Το παράδειγμα της ανανέωσης πτυχίων των υπολογιστών (ECDL)

Αισχρά γεγονότα που θα μπορούσαν να «εμπνεύσουν» τις Σχολές Ναυαγοσωστικής Εκπαίδευσης

ECDL

Με κοινή Υπουργική Απόφαση των Υπουργών Παιδείας και Διοικητικής Μεταρρύθμισης λήγουν τη Δευτέρα 30/6/2014 όλα τα πιστοποιητικά ECDL που έχουν εκδοθεί πριν την 30/6/2011,

δηλαδή 1.000.000 περίπου πιστοποιητικά πληροφορικής που έχουν εκδοθεί από τους φορείς πιστοποίησης τα τελευταία 11 χρόνια περίπου, που εμφανίστηκαν τα σχετικά πιστοποιητικά στη χώρα μας. Οι κάτοχοι αυτών των πιστοποιητικών καλούνται να καταθέσουν από 50 € έως 70 € στην εταιρεία που εξέδωσε για να τα ανανεώσει.

Δεκάδες χιλιάδες υπάλληλοι του Δημόσιου τομέα από την Δευτέρα είναι “ξεκρέμαστοι” αφού απαραίτητο προσόν της πρόσληψης τους ήταν η προσκόμιση πιστοποιητικού πληροφορικής, το οποίο έχει πλέον λήξη. Χρυσές δουλειές για την εταιρεία ECDL η οποία κατάφερε να περάσει τη σχετική κοινή υπουργική απόφαση και να θέσει σε ομηρία εκατοντάδες χιλιάδες πελάτες της, έτσι ώστε κάθε τρία χρόνια να πληρώνουν χαράτσι στα ταμεία της.

Το Ελληνικό επιχειρηματικό δαιμόνιο δεν έχει τελειωμό. Τα ίδια πιστοποιητικά ECDL σε ολόκληρο τον κόσμο έχουν δια βίου διάρκεια, όπως και όλα τα άλλα πιστοποιητικά όπως Cambridge, Microsoft κ.ά. στην Ελλάδα ο τοπικός αντιπρόσωπος κατάφερε να κάνει το πιστοποιητικό ECDL συνδρομητικό και μάλιστα την κατάλληλη στιγμή, δηλαδή την ώρα της αξιολόγησης των δημοσίων υπαλλήλων οι οποίοι πανικόβλητοι θα τρέχουν από Δευτέρα να προλάβουν την ανανέωση τους πληρώνοντας όσο-όσο προκειμένου να μην χάσουν τη θέση τους.
 
Ήδη από τα εξεταστικά κέντρα ECDL άρχισαν τα τηλέφωνα στους πελάτες να τρέξουν να ανανεώσουν πληρώνοντας για δεύτερη φορά το πιστοποιητικό που πήραν πριν τρία χρόνια, γιατί όπως ισχυρίζονται οι ιθύνοντες της “αρπαχτής” σε τρία χρόνια ξεχνάς το Excel και το Word.
Στην Ελλάδα της κρίσης και της ανεργίας κάποιοι συνεχίζουν να πλουτίζουν στις πλάτες των πολιτών.
 
http://www.tovima.gr/

One comment on “Ως πότε παλικάρια θα πληρώνετε «Ανανεώσεις» Πτυχίων; (& δίχως Απόδειξη)

  1. Μ
    07/05/2018

    Δεν πάει άλλο θέλουν καταγγελία για να κερδίσει κάποιος το δικαστήριο. Πρέπει να καταλάβουν ότι δεν είμαστε τσοπάνηδες να ξινισει το γάλα και δεν είναι κολοχρτο τουαλέτας για ένα χαρτί στερούμαστε δεν μας το κάνουν δώρο. Και υπάρχουν παράθυρα όπως αν έχεις τελειώσει Οικονομίας και Διοίκησης έχουμε κάνει όλο το δίκαιο ναυτικό εμπορικό και θα μοιράσαμε να βρούμε δουλειά τσοπαναριαg

Απαντήστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: