Ναυαγοσώστες, Σχολές, Δήμοι, Ξενοδοχεία, συνθήκες στην Ελλάδα

Συνθήκες Εργασίας & Εκπαίδευσης των Ναυαγοσωστών στην Ελλάδα.

Νέο Προεδρικό Διάταγμα Ναυαγοσωστικής Παγίδα για Ναυαγοσώστες!

page-1

ΝΕΑ ΠΡΟΤΑΣΗ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟΥ ΣΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΝΑΥΤΙΛΙΑΣ & ΑΙΓΑΙΟΥ

Όπως πληροφορηθήκαμε καθυστερημένα (Οκτώβρης 2014), στο Υπουργείο Ναυτιλίας & Αιγαίου κατατέθηκε / πρωτοκολλήθηκε εντός Νοεμβρίου ή Δεκεμβρίου (;) 2013, σύμφωνα με πληροφορίες, πρόταση για νέο Νομοσχέδιο Ναυαγοσωστικής στην Ελλάδα, από κάποιες Σχολές Ναυαγοσωστικής και τις δικές τους Εταιρίες παροχής Ναυαγοσωστικών Καλύψεων.

Το νέο Προεδρικό Διάταγμα, που έχει συνταχθεί από κάποιες Σχολές ναυαγοσωστικής Εκπαίδευσης στην Ελλάδα [οι ίδιες πήγαν και το κατάθεσαν όπως πληροφορηθήκαμε στο Υπουργείο Ναυτιλίας] και που ζητείται να περάσει τον Υπουργικό ελεγχο, θα κατατεθεί με τη σειρά του, αν τα καταφέρει, στη Βουλή, και το μόνο που κάνει σε σχέση με το παλαιότερο Π.Δ. 23/2000 είναι να προωθεί ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΑ και ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟ τα συμφέροντα κάποιων Σχολών Ναυαγοσωστικής Εκπαίδευσης, δημιουργώντας ένα συνάφι εκμετάλλευσης ναυαγοσωστών από κλειστό χώρο Σχολών – Εταιριών.

Προωθεί δηλαδή την εκμετάλλευση εκείνων που υποτίθεται οι σχολές εκπαιδεύουν για να εφοδιαστούν με άδεια εξασκήσεως «ελεύθερου» επαγγελματία, αλλά που αντιθέτως γίνεται προσπάθεια να καταντήσουν τόσο αιώνιοι υπάλληλοι, όσο και αιώνιοι φοιτητές των ιδιωτικών Σχολών Ναυαγοσωστικής Εκπαίδευσης, διατίθοντας κάθε 1 ή 2 χρόνια τον οβολόν του στα χέρια των μεγαλοεταιριών, στο χώρο της Ναυαγοσωστικής.

ΠΟΙΑ ΑΡΘΡΑ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΥΝ τους απλούς ΝΑΥΑΓΟΣΩΣΤΕΣ από το νέο Προεδρικό Διάταγμα;

Περιληπτικά

α) Το νέο Άρθρο 1, Ορισμοί, παρ. 7, όπου προτείνεται την ερλολαβία για Ναυαγοσωστικές Καλύψεις να αναλαμβάνουν μόνο οι σχολές ναυαγοσωστικής εκπαίδευσης. Κανείς άλλος! Ούτε οι ναυαγοσώστες ως συνεταιρισμός!

β) Το νέο Άρθρο 5 , παρ. 9, όπου ζητείται κάθε 2 χρόνια χαράτσι προς τις σχολές για ανανέωση της άδειας εξασκήσεως του επαγγέλματος του ναυαγοσώστη.

γ) Το νέο Άρθρο 7, παρ.1α, όπου ζητείται η 10-ωρη κάλυψη παραλιών Δήμων και ξενοδοχείων, προωθώντας υποτιθέμενη διπλοβάρδια ναυαγοσωστών, αλλά που στην πραγματικότητα θα οδηγήσει τους ναυαγοσώστες σε υπερωριακή απασχόληση μέχρι τελικής πτώσεως, αφού στην Ελλάδα οι εργατικοί νόμοι καταπατούνται διαρκώς κι εκείνο που προέχει είναι το «έργο».

Αναλυτικά

Όπως αναφέραμε παραπάνω, ελάχιστα αλλάζουν με τις προτάσεις για το νέο νομοσχέδιο, και βασικότατα αυτά που αλλάζουν αναφέρονται στα κέρδη κάποιων Σχολών και των Εταιριών τους ναυαγοσωστικών Καλύψεων· άλλωστε οι ίδιες αυτές Σχολές συνέγραψαν και κατέθεσαν στο Υπουργείο το προτεινόμενο νομοσχέδιο.

Είναι τόσο πρόδηλο ότι με το νέο νομοσχέδιο κάποιες Σχολές Ναυαγοσωστικής Εκπαίδευσης κυνηγάνε περισσότερα ευρώ (€€€€€.€€), που το νομοσχέδιο το ίδιο φαντάζει σαν απελπισμένος επαίτης. Ειλικρινά, διαφορετικό ηπιότερο χαρακτηρισμό δε βρίσκουμε. Τί να πει κανείς;

Μόνο ένα πρέπει να ειπωθεί για το προτεινόμενο Νέο Νομοσχέδιο:  αυτό δεν είναι νομοθεσία, αλλά κακοθεσία του νόμου. Ντροπή κι όνειδος για τους ναυαγοσώστες πολίτες της Ελλάδος και για την ναυαγοσωστική την ίδια.  Τα τιμημένα ρούχα της ναυαγοσωστικής μερικοί τα φέρουν μόνο για το θεαθήναι. (-> €€€€€€.€€) .

Τα ταξίδια στην Αυστραλία και Αμερική, οι κοπές πιτών Πρωτοχρονιάς, οι αιμοδοσίες και τα αποχαιρετιστήρια πάρτυ «έλλειπαν» προς τους «ναυαγοσώστες»! Τι φιλάργυρη κατάντια αυτό το Νομοσχέδιο…

 

ΕΙΔΙΚΟΤΕΡΑ ΤΑ ΑΡΘΡΑ ΤΟΥ ΝΕΟΥ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟΥ & ΑΝΤΙΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΥΠΕΡ ΑΠΛΩΝ  ΝΑΥΑΓΟΣΩΣΤΩΝ

————————————————————————————————————————-

Άρθρο 1, Ορισμοί , Παρ. 7   ->  [ = Ναυαγοσωστική Κάλυψη μόνο από τις Σχολές. Κανείς άλλος!]

«7. Εργολήπτης: Σχολή ναυαγοσωστικής εκπαίδευσης που αναλαμβάνει την παροχή ναυαγοσωστικής κάλυψης λουτρικών εγκαταστάσεων και εφόσον πρόκειται για νομικό πρόσωπο η προυπόθεση άδειας σχολής ναυαγοσωστικής εκπαίδευσης πρέπει να συντρέχει στο πρόσωπο του ενός τουλάχιστον από τους εκπροσώπους του. Επίσης ο εργολήπτης θα πρέπει να έχει προϋπηρεσία τουλάχιστον τέσσερα έτη, να διαθέτει τον απαιτούμενο εξοπλισμό, την τεχνογνωσία και να είναι εγγεγραμμένος σε επαγγελματική οργάνωση και στο οικείο επιμελητήριο και να ορίζεται ρητά από το καταστατικό η δυνατότητα παροχής ναυαγοσωστικών υπηρεσιών

Εδώ τι μας λένε;  Μας λένε πως:

α) για να παρέχει με συμβόλαιο κάποιος την παροχή ναυαγοσωστικής κάλυψης σε μια εγκατάσταση, π.χ. Ξενοδοχείο, Ιδιωτική Παραλία ή Δήμο, πρέπει αναγκαστικά (βλέπε δια νόμου -> Π.Δ.) να είναι είτε Σχολή, είτε εταιρία με μέτοχό της μια Σχολή!

β) Ο εργολήπτης πρέπει να έχει «προϋπηρεσία τουλάχιστον τέσσερα έτη»!

Επεξηγήσεις α) και β)

Αυτό το άρθρο δηλαδή αποτελεί απλά το κλείδωμα της ανάληψης ναυαγοσωστικών εργολαβιών από τις Σχολές!

α) -> Με άλλα λόγια απαγορεύει στους απλούς ναυαγοσώστες να συνεταιρίζονται ή να ιδρύουν εταιρίες ναυαγοσωστικής κάλυψης, ανεξάρτητα από κάποιες Ελλαδικές Σχολές Ναυαγοσωστικής. Πρέπει δηλαδή, ντε και καλά σε κάθε κάλυψη να υπάρχει Σχολή στο συμβόλαιο! Τώρα τι σχέση έχει μια Σχολή με το Συμβόλαιο κάλυψης, αυτό μόνο ένας τραπεζίτης το κατανοεί καλύτερα.

Αναρωτιέται κανείς:  γιατί και με ποιο σκεπτικό μια Σχολή δύναται να καλύπτει ναυαγοσωστικά πιο «τελέσφορα» μία λουτρική εγκατάσταση, όταν σύμφωνα με το νέο άρθρο 2, Παρ. 1η «Διευθυντής της σχολής ορίζεται πτυχιούχος του Τμήματος Επιστήμης – Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού του Πανεπιστημίου (ΤΕΦΑΑ) με ειδικότητα ναυαγοσωστικής ή κολύμβησης ή πτυχιούχος άλλης ισότιμης αλλοδαπής σχολής»;

Δηλαδή τί περισσότερο γνωρίζει ένας απόφοιτος ΤΕΦΑΑ με ειδικότητα κολύμβησης, από έμπειρους ναυαγοσώστες που έχουν φάει ήδη τα χρόνια τους στη θάλασσα και στις πισίνες, αποκτώντας πέρα από την εκπαίδευσή τους, ανεκτίμητη εμπειρία στο «πεδίο της μάχης»;

Lifeguard-Beach2[1]

«Απολύτως τίποτα περισσότερο δε γνωρίζει», αυτή είνα η ορθή απάντηση, όπως άλλωστε δε γνωρίζει περισσότερα κι ο απόφοιτος με ειδικότητα ναυαγοσωστικής. Ίσα ίσα που οι Σχολές οφείλουν να έχουν επανατροφότηση της εμπειρίας που αποκτάται από τους ναυαγοσώστες που εργάζονται σε ακτές και πισίνες, όχι το ανάποδο, για να θεωρούνται αξιόλογες και να παρέχουν πληρέστερη εκπαίδευση στους νέους τους διασώστες, πράγμα όμως που δε κάνουν, κι αυτό οφείλεται στις σχέσεις που έχουν με τους ναυαγοσώστες τους, δηλαδή συμφεροντολογικά μονόδρομες.

Γι αυτό είχαμε τονίσει αλλού, πως δεν πρέπει να συμπλέκονται οι Σχολές με τις καλύψεις, γιατί με αυτό το νομοσχέδιο που κάποιες Σχολές προτείνουν, κάθε τέτοια Σχολή θα προωθεί τους δικούς της μαθητές για να κλείνει έργα, έστω κι αν αυτοί δεν το αξίζουν. Δε μιλάμε εδώ για τις αθλητικές επιδόσεις ή το γνωσιολογικό επίπεδο ενός ναυαγοσώστη, αλλά για τις εργατικές του επιδόσεις οι οποίες κρίνονται μόνο στο χώρο εργασίας, όχι στα εκπαιδευτήρια και στα 100άρια ελεύθερο!

Δες και το νέο μας άρθρο σχετικά με την αντίφαση αυτής της πρότασης με την απελευθέρωση του επαγγέλματος του ναυαγοσώστη εδώ.

Πάμε στο β)…

β) ->Με άλλα λόγια απαγορεύει ακόμη και σε νέα Σχολή Ναυαγοσωστικής εκπαίδευσης τη σύσταση εταιρίας ναυαγοσωστικής κάλυψης για τα 4 πρώτα έτη της λειτουργίας της. Αυτό τί σημαίνει; σημαίνει πως οι παρούσες Σχολές Ναυαγοσωστικής εκπαίδευσης στην Ελλάδα θέλουν να πνίξουν κάθε άλλη προσπάθεια σύστασης εταιρίας ναυαγοσωστικών καλύψεων και να περιορίσουν την πίτα των κερδών στις εταιρίες που άνθησαν από το 2000 μέχρι το 2013.

Το πνίξιμο κάθε άλλης προσπάθειας επιτυγχάνεται με τη χειριζόμενη κατάλληλα ροή των εκπαιδευόμενων ναυαγοσωστών, δηλαδήμε τη διαχειριζόμενη ροής της χρηματοδότησης (€€€€€.€€) που οι Σχολές δύναται να λαμβάνουν.

Συγκεκριμένα, οι πολίτες που θα θελήσουν να εκπαιδευτούν ως ναυαγοσώστες σε Σχολές και προορίζουν τους εαυτούς για εργασία, θα προτιμήσουν να επιλέξουν μια Σχολή που μετά το πέρας της εκπαίδευσης, τους παρέχει άμεσα αυτές τις θέσεις εργασίας, κι όχι μία που δεν μπορεί να τις προσφέρει, όπως λ.χ. αυτή που θα περιμένει «τέσσερα έτη» πριν μπορεί να το πράξει.

Συνέπεια αυτής της νομικής πρότασης θα είναι δηλαδή το ότι, οι υπάρχουσες Σχολές θα ανθίζουν οικονομικά αναλαμβάνοντας σχεδόν μονοπωλιακά τις νέες εκπαιδεύσεις πολιτών, εφόσον θα προσφέρουν και παράλληλη εργασία, ενώ οι νέες που δε θα έχουν τη δυνατότητα να την προσφέρουν θα πρέπει να περιμένουν 4 έτη, μέσα στα οποία θα φυτοζωούν, αν δεν έχουν πεθάνει, αφού κανείς νέος εκπαιδευόμενος δε θα τις προτιμά, μιας και δε θα είναι κι εργοδότες ναυαγοσωστικών εργασιών.

Άλλωστε, τι είναι εκείνο που θα αλλάξει μέσα στα 4 έτη λειτουργίας μιας Σχολής ναυαγοσωστικής εκπαίδευσης, ώστε μετά το πέρας των 4 αυτών ετών, να δύναται πλέον να αναλάβει αναθέσεις έργων ναυαγοσωστικής κάλυψης, ενώ πριν αυτών δεν εδύνατο; Ούτως ή άλλως για τα 4 αυτά χρόνια «υπομονής» κι «υπακοής», δε θα αναλάμβανε έργα ναυαγοσωστικής κάλυψης, κι άρα εμπειρία δε θα είχε αποκτήσει ως προς τούτο… Συνεπώς τα 4 αυτά έτη είναι μια δικλείδα ασφαλείας για τα κέρδη των ανθιζουσών κι ήδη κάποιων υπαρχόντων Σχολών – Εταιριών ναυαγοσωστικής κάλυψης στον τομέα αυτό και τίποτα παραπάνω δε προσφέρει ως προς την ικανότητα ανάληψης έργων ναυαγοσωστικής κάλυψης.

Σίγουρα λοιπόν, αυτή η πρόταση είναι ίσως η πιο άπληστη στο προτεινόμενο Νέο Νομοσχέδιο για την Ναυαγοσωστική κι αποδεικνεύει περίφημα την κατάντια του ύφους του.

Από τη μια λοιπόν Σχολές που φυτοζωούν, ενόσω οι συνάδελφές τους Σχολές έχουν «πνιγεί» στις δουλειές (μπίζνες) κι από την άλλη ουδείς ναυαγοσώστης να έχει δυνατότητα να εργαστεί συνεταιριστικά δημιουργώντας εταιρία ναυαγοσωστικών καλύψεων. Και γιατί όλα αυτά; Γιατί έτσι αποφάσισαν οι Σχολές Ναυαγοσωστικής Εκπαίδευσης στην Ελλάδα! Και οι απλοί ναυαγοσώστες κοιμούνται τον αιώνιο ύπνο.

Ως τελικό συμπέρασμα και μόνο από την παρούσα πρόταση βλέπει κανείς πως το Νομοσχέδιο αυτό θέλει να δώσει α) όλους τους νέους εκπαιδευόμενους ναυαγοσώστες στις παλαιές Σχολές β) θέλει να δώσει όλες τις αναθέσεις για τις εργολαβίες ναυαγοσωστικών καλύψεων στις παλαιές σχολές. Άρα…

Τι δεν καταλαβαίνεις;

200px-Rls

——————————————————————————————————————————

Οι σχολές προτείνουν επίσης για το νέο νομοσχέδιο:

Άρθρο 5 , παρ. 9           ->  [=   Κάθε λίγο και λιγάκι χαράτσι στις σχολές & επαγγελματική εξάρτηση!]

«9. Οι άδειες αυτές είναι διετούς διάρκειας και ανανεώνονται ανά διετία εντός του τελευταίου, πριν την λήξη της ισχύος τους, τριμήνου μετά από αίτηση του ενδιαφερόμε­νου και υποβολή ανανεωμένου πιστοποιητικού σπουδών από Σχολή Ναυαγοσωστικής Εκπαίδευσης, καθώς  και των δικαιολογητικών των υποπαραγράφων 1 ε και 1 θ του άρθρου 2 του παρόντος και υπό την προϋπόθε­ση ότι δεν εξέλιπε κανείς από τους αναφερόμενους στο Διά­ταγμα αυτό λόγους. Η προϋπόθεση αυτή αποδεικνύεται με την υπογραφή υπεύθυνης δήλωσης του άρθρου 8 του Ν. 1599/86 εκ μέρους του αιτούντος.»

Εκ πρώτης όψεως το άνωθι φαντάζει «σωστό» καθόσον δε θα μπορεί να ανανεώνει την άδεια του ο καθείς τόσο εύκολα, όσο συνέβαινε με την ανεξάρτητη αρχή του Λιμενικού Σώματος. adeia2 Facebook: «…μιας και πρόσφατα (προχθές) έκανα ανανέωση της άδειας ναυαγοσώστη, σας πληροφορώ ότι έχει γίνει πολύ εύκολη η διαδικασία και δεν θα έχετε καμία δικαιολογία να ΜΗΝ την ανανεώσετε. Εμένα μου πήρε μόλις 3 ώρες!»

Είναι όμως αυτός ο στόχος; δηλαδή είναι ο στόχος της διαρκής ανενέωσης των αδειών των ναυαγοσωστών η διαπίστωση της εκπαίδευσης των απασχολουμένων εκ μέρους των Σχολών ή μήπως όχι κι από πίσω αποκρύπτονται άλλοι λόγοι σπουδαιοτέρας σημασίας;

Η απόκρυψη άλλων λόγων είναι απολύτως σίγουρη!

Απόδειξη 1

Μέχρι πρότεινος την ικανότητα ενός ναυαγοσώστη την πιστοποιούσε το Λιμενικό Σώμα και μόνον, όπως και μόνον αυτό την ανανέωνε.  Αν λοιπόν κάποιος ελεύθερος επαγγελματίας ναυαγοσώστης δεν ήταν ικανός, τότε η ευθύνη αυτής της ανικανότητας βάρυνε τον ίδιο και τη Λιμενική Αρχή που τον εξέτασε ή που του ανανέωσε την άδεια, όχι βεβαίως τις Σχολές.  Συνεπώς είναι ακατανόητο το ενδιαφέρον των Σχολών που ζητούν από την μια να ελαφρύνουν τον «φόρτο εργασίας» του Λιμενικού Σώματος κι από την άλλη να μειώσουν τις ευθύνες του δεύτερου, αλλά και του κάθε απασχολούμενου ναυαγοσώστη για την επαγγελματική του απόδοση, λες κι αυτές  είναι οι «Καλοί Σαμαρείτες» της ιστορίας…

Μήπως όμως είναι πράγματι κάποιες Σχολές οι «Καλοί Σαμαρείτες» και κάνουμε λάθος;

Όχι, δεν κάνουμε λάθος..

Ειδάλλως, γιατί τόσο ενδιαφέρον για τις ικανότητες ελευθέρων εργαζομένων ναυαγοσωστών μη πάει και «πνιγεί» κανείς και δεν είναι όντως ικανοί; Ίσα ίσα, που ναυαγοσώστες «μη ικανοί» που δρούσαν εκτός εταιριών θα έδιναν το προβάδισμα στις Σχολές, που , υποτίθεται, τους δικούς τους ναυαγοσώστες θα τους είχαν «εκπαιδευμένους άριστα» κι άρα υπεράνω συναγωνισμού στην ελεύθερη αγορά εργασίας!

Κι αν βέβαια πιστέψουμε ότι το ενδιαφέρον των σχολών ήταν κι είναι η «άριστη» εκπαίδευση των απασχολούμενων ναυαγοσωστών, τότε θα έπρεπε να παρείχαν την επιδιωκόμενη πιστοποίηση κάθε 1 ή 2 χρόνια στους δικούς τους μαθητές όλα τα προηγούμενα χρόνια, που δεν το έπρατταν, κι όχι να περιμένουν ένα νόμο, που οι ίδιες συνέγραψαν, για να τον επιβάλλουν σε όλη την ναυαγοσωστική κοινωνία της Ελλάδος με το «έτσι θέλω».

Απόδειξη 2

Για την ανανέωση της άδειας του ναυαγοσώστη, σύμφωνα με το προτεινόμενο Νομοσχέδιο από τις Σχολές Ναυαγοσωστικής Εκπαίδευσης στην Ελλάδα, θα πρέπει κάθε 2 χρόνια (!) ο ναυαγοσώστης να επανεξετάζεται, στις γνώσεις και στη κολύμβηση, υποτίθεται για το καλό μας και το καλό των ναυαγοσωστών, μην πάει και «πνιγεί»!

Ξέχασαν όμως κάτι· ότι η άδεια χειριστού ταχυπλόοου από τη Λιμενική Αρχή δε φαίνεται να ενοχλεί τις σχολές που έχει διάρκεια σχεδόν εφάπαξ!: «Άρθρο 5, παρ. 2δ «δ) Έχουν εφοδιασθεί με άδεια χειριστή ταχυπλόου σκά­φους ή να προσκομίσουν  βεβαίωση/απόδειξη ότι έχουν επιτύχει στις εξετάσεις από το Λιμεναρχείο αν δεν έχει εκδοθεί η Άδεια Χειριστή Ταχύπλοων Σκαφών έγκαιρα

Με άλλα λόγια, αν κάποιες Σχολές ήθελαν όντως να εξετάζουν τις ικανότητες των ναυαγοσωστών κάθε 2 έτη, θα έπρεπε να πίεζαν ως προς την εκ νέου πιστοποίηση της άδειας χειριστού ταχυπλόου των ναυαγοσωστών· όμως δε το πράττουν, τόσο γιατί ο τομέας, για την ώρα τουλάχιστον, είναι εκτός οικονομικού τους ενδιαφέροντος, αλλά και διότι σε όλη αυτή την προσπάθεια θα γίνονταν περισσότερο εξώφθαλμη και πρόδηλη η απληστία του προτεινόμενου νέου Νομοσχεδίου.

Βασικά τα ενδιαφέροντα κάποιων Σχολών Ναυαγοσωστικής Εκπαίδευσης πίσω από την κατάθεση αυτών των όρων στο νέο Νομοσχέδιο για την Ναυαγοσωστική είναι τα εξής δύο :

1. Το οικονομικό ενδιαφέρον. Αν η πιστοποίηση αυτή, ως υποτιθέμενη «ανανέωση» επιδίδονταν δωρεάν, όπως συνέβαινε με τη Λιμενική Αρχή όλα τα προηγούμενα χρόνια, σίγουρα οι Σχολές ούτε που θα τολμούσαν να μπουν στη διαδικασία κάθε 2 χρόνια να επανεξετάζουν τόσους και τόσους εργαζόμενους της ελεύθερης αγοράς για το τίποτα. Για να αλοίφουν όμως συνέχεια το βούτηρο στο ψωμί τους, και μάλιστα από τα ίδια πάντοτε οικονομικά θύματα, εφεύραν την υποτιθέμενη «ξαλάφρωση» του Λιμενικού Σώματος από αυτή την διαδικασία. Κι έτσι κάθε 2 χρόνια ο απασχολούμενος ναυαγοσώστης θα πρέπει, λένε οι Σχολές, εκτός της εποχικότητας της εργασίας αυτής και των κακών αποδοχών, να αποδίδει και χαράτσι ανανέωσης στις όποιες Σχολές ως αιώνιος φοιτητής, την ίδια ώρα που λ.χ. νοσοκόμοι, ιατροί, χειρούργοι κ.λ.π άπαξ και λάβουν πιστοποιητικό σπουδών δεν το ανανεώνουν πλέον εφ όρου ζωής. Ο ναυαγοσώστης όμως ως «βλαξ, ανίκανος ή υποχείριο» των σχολών, οφείλει να υπάγεται σε διαρκή αφαίμαξη, αφού οι ίδιες οι Σχολές συνέγραψαν ένα νόμο για να καταφέρουν τα οικονομάνε εφ όρους ζωής από τους ίδιους και τους ίδιους!

2. Το εργασιακό ενδιαφέρον· της επαγγελματικής εξάρτησης. Αυτό το άρθρο του κατατιθέμενου νομοσχεδίου, συνεπικουρούμενο από το προηγούμενο άρθρο 1, παρ. 7, που απαγορεύει πλαγίως σε ναυαγοσώστη να ιδρύσει εταιρία ναυαγοσωστικών καλύψεων, ουσιαστικά φέρνει και την ταφόπλακα στο ελεύθερο εργάζεσθαι των ναυαγοσωστών. Με λίγα λόγια ο κάθε ναυαγοσώστης που θα ήθελε να κάνει ελεύθερη χρήση της άδειάς του εργαζόμενος, όχι για Σχολές Ναυαγοσωστικής – Εταιρίες Ναυαγοσωστικών Καλύψεων, αλλά ανεξάρτητα,  μόνος του ή σε συνεταιρισμό – εταιρία παρέα με άλλους ναυαγοσώστες, από εδώ και στο εξής θα πρέπει, λένε οι Σχολές, να υπόκεινται κάθε διετία στον έλεγχο των Σχολών της επικρατείας του, εκτός κι αν αποφασίσει να ξοδέψει κι άλλα χρήματα για να ταξιδέψει και να την ανανεώσει σε κάποια άλλη Σχολή μακράν της «μητρικής»· κι έτσι όμως επισφαλές θα είναι το εγχείρημα του, αφού οι Σχολές έχουν δημιουργήσει μια «υπερ-ένωση» Σχολών προστατεύοντας ως δράκοντες τα συμφέροντά τους σε όλη την ελληνική επικράτεια, συντάσσοντας όπως είπαμε και το παρόν νομοσχέδιο – κακοσχέδιο για να αυξήσουν τα οικονομικά τους έσοδα επ’ άπειρον!

Με άλλα λόγια, ναυαγοσώστης που θα ήθελε να απεξαρτηθεί από Σχολές – μαμούθ του ελληνικού χώρου, δε θα μπορεί να τα καταφέρει, κι αν τα καταφέρει θα ταλαιπωρηθεί πολύ, ιδίως αν έρχεται σε σύγκρουση με τα συμφέροντά των όποιων Σχολών, κάθε φορά που θα προσπαθήσει να κλείσει συμβόλαιο κάλυψης με Δημοτική ή Ξενοδοχειακή Επιχείρηση (όπως είπαμε ήδη επέδειξαν την επιθυμία να του το απαγορεύσουν αυτό με το άρθρο 1, αλλά υποθέτουμε εδώ προς στιγμήν, ότι με κάποιο έγγραφο Ιδιωτικού Συμφωνητικού καταφέρνει να εργαστεί ανεξάρτητα).

Η δυσκολία στο επιχειρείν του ναυαγοσώστη θα εμφανιστεί δηλαδή, μόλις θα ζητήσει να ανανεώσει την άδειά του σε μια Ελληνική Ναυαγοσωστική Σχολή [ανά διετία], την ίδια ώρα που στην ελεύθερη αγορά -υποτίθεται ελεύθερη με τέτοιους κακονόμους!-  θα έρχεται σε σύγκρουση με την Σχολή αυτή, όταν δηλαδή κι αυτή θα επιθυμεί να αναλάβει τα δημόσια ή ιδιωτικά έργα που ο ναυαγοσώστης έκλεισε προς δικό του οικονομικό όφελος.

Είναι λοιπόν σίγουρο πως η Σχολή θα κινηθεί για να προστατέψει τα συμφέροντά της (€€€€€.€€), κι είναι αμφίβολο πολύ το αν θα του παράσχει νέο «πιστοποιητικό σπουδών» ώστε αυτός να μπορεσει να ανανεώσει την άδεια του στην Λιμενική Αρχή· μόνο να σκεφτεί κανείς ότι όποια ελληνική Σχολή Ναυαγοσωστικής Εκπαίδευσης προσπάθησε να προστατεύσει το ιδίον συμφέρον της με τη σύνταξη αυτού του κακοσχεδίου – νομοσχεδίου για τη ναυαγοσωστική στην Ελλάδα, χωρίς να ντρέπεται, καταλαβαίνει πως ομοίως δεν πρόκειται η ίδια να «κολήσει» και να μην εμποδίσει με όποιον τρόπο μπορεί μια «πιστοποίηση σπουδών», που θα κινείται ενάντια στα συμφέροντά της στην αγορά εργασίας – ανάληψης έργων· μη γένοιτο λοιπόν!

 

————————————————————————————————————————–

p574

Συνεχίζουν κάποιες Σχολές να προτείνουν, σύμφωνα με τις πηγές μας:

Άρθρο 7, παρ. 1α   ->  [= Υπερωρίες ναυαγοσωστών βάση νόμου & κακοήθειας ή φιλαργυρίας]

«Κατά το διάστημα από 15 Μαΐου έως και 15 Σεπτεμβρίου και από ώρας 09:00-19:00 προσλαμβάνουν ικανό αριθμό ναυαγοσωστών. Κάθε ναυαγοσώστης ελέγχει έκταση ακτής σε ακτίνα εκατόν πενήντα (150) μέτρων εκατέρωθεν του βάθρου. Ο ικανός αριθμός των ναυαγοσωστών, υπολογίζεται πάντα σύμφωνα με τις διατάξεις που διέπουν την απασχόληση των εργαζομένων έτσι ώστε να μην παραβιάζονται τα εργασιακά τους δικαιώματα» .

Αυτη η πρόταση ενέχει το σωστό της επέκτασης της ναυαγοσωστικής κάλυψης από 10/05 έως 15/09, αν κι η επέκταση αυτή θα έπρεπε να συμπεριελάμβανε όλον τον Μάιο κι όλον το Σεπτέμβριο, αφού ούτως ή άλλως η τουριστική περίοδος στην Ελλάδα περιλαμβάνει και τον μήνα Οκτώμβριο, πέρα από ολάκερο τον Μάιο· από την άλλη δε, και το ωράριο ίσως να φαίνεται σωστό, αλλά ο τρόπος που έχει συνταχθεί θα εξαναγκάσει τους ναυαγοσώστες σε υπερωριακή απασχόληση.

Ειδικότερα:

Η διάρκεια φύλαξης που προτείνεται, 09:00-19:00 είναι 10 ώρες για την κάθε πολυσύχναστη παραλία. Οι Σχολές προτείνουν, πως αυτός ο χρόνος φύλαξης,  θα πρέπει να καλύπτεται από δύο ναυαγοσώστες σε δύο 7ωρες βάρδιες, λ.χ. ο ένας 09:00-16:00 κι ο έτερος 12:00-19:00 ή δύο 8ωρες βάρδιες λ.χ. ο ένας 09:00-17:00 κι ο έτερος ναυαγοσώστης 11:00-19:00, πράγμα όμως που το Υπουργείο Ναυτιλίας δεν μπορεί να καθορίσει με νομοθετικό διάταγμα, εφόσον οι εργασιακές συνθήκες, δηλαδή το ωράριο εργασίας ή το πόσοι θα εργάζονται δεν εμπίπτουν στη δική του δικαιοδοσία. Αυτό θα μπορούσε ίσως να το καθορίσει το Υπουργείο Εργασίας.

Σκοπός της ρύθμισης

Ο σκοπός αυτής της ρύθμισης είναι να υπάρχει περεταίρω κάλυψη 3 ωρών των ελληνικών πολυσύχναστων παραλιών. Από την άλλη δε, θα προσκομίσει και περισσότερα χρήματα (€€€€€.€€) στις τσέπες των εργοληπτών (εταιριών ναυαγοσωστικών καλύψεων κάποιων Σχολών), εφόσον δια νόμου θα επιβάλλεται φύλαξη με ωράριο το οποίο δεν μπορεί να πληρωθεί με το κλασσικό 8ωρο εργασίας που ορίζει ο εργατικός νόμος. Με άλλα λόγια, ο προτεινόμενος νόμος για την ναυαγοσωστική θα εξαναγκάζει κάθε ξενοδόχο ή κάθε δήμο σε πολυσύχναστη παραλία να προσλάβει περισσότερους ναυαγοσώστες (2 για κάθε 1) ή να δώσει περισσότερα χρήματα σε μια εταιρία ώστε να το πράξει αυτό η ίδια, ή, ….ή να υπάρχει καθημερινή υπερωρία (υπερωρίες συγκεκριμένα).

Δεδομένου δε, πως με την νέα πρόταση νομοσχεδίου ζητείται η ακτίνα δράσης κάθε πύργου να κατέλθει από τα 300 στα 200 μέτρα, ορθώς βέβαια, εκείνο που προκύπτει ανεκβίαστα είναι πως ενώ κάθε 600 μέτρα με το παλαιό νομοσχέδιο (Π.Δ. 23/2000) απαιτούντο 2 πύργοι και 2 ναυαγοσώστες γι’ αυτήν την κάλυψη, με την νέα πρόταση νομοσχεδίου θα απαιτούνται 3 πύργοι και 6 ναυαγοσώστες. Άρα, το νέο ευρύτερο οικονομικό όφελος εταιριών είναι αρκετά πρόδηλο. Γιατί αν εξακολουθήσουν να αντλούν την μερίδα του λέοντος στα χρήματα (€€€€€.€€) όπως έκαναν άλλωστε όλα τα προηγούμενα χρόνια, τότε αυτός που θα ανθήσει οικονομικά με το νέο νομοσχέδιο είναι ο χώρος των εταιριών ναυαγοσωστικής κάλυψης κι όχι οι ναυαγοσώστες αυτοί καθ’ εαυτοί. Και πως θα μπορούσαν άλλωστε να μην ανθήσουν με ένα τέτοιο νομοσχέδιο, όταν οι ίδιες οι Σχολές είναι αυτές που το συντάσσουν και το προτείνουν στο Υπουργείο Ναυτιλίας;

Ποιο λοιπόν από τα δύο αυτά θέματα, κάλυψη ή κέρδος, απασχολεί περισσότερο κάποιες εταιρίες των Σχολών ναυαγοσωστικής εκπαίδευσης; Το ωράριο φύλαξης ή το χρηματικό κέρδος; Νομίζουμε πως αυτό ξεκαθαρίστηκε αρκετά στα παραπάνω. Αλλά παρακάτω δίνονται περισσότερο σπουδαίες απαντήσεις μετά από μια σχετικά λογική ανάλυση αυτών των προτάσεων.

Προβλήματα:

α) Σίγουρη Υπερωρία. Όπως κατάλαβε ο αναγνώστης από τα ανωτέρω, αν δεν υπάρχουν ή δεν μπορούν να διατεθούν λόγ558891_10151842714714720_562850558_nω «οικονομικής στενότητος» 2 ναυαγοσώστες για την κάλυψη μιας 10ωρης βάρδιας, τότε αυτή η 10ωρη βάρδια θα καλυφθεί αναγκαστικά, και «δια νόμου», από τα χιλιάδες υποχείρια ναυαγοσώστες, που θα κλειθούν και θα εξαναγκασθούν να εργάζονται σχεδόν κάθε μέρα, ή ακόμη «καλύτερα», κάθε μέρα υπερωριακά, δεδομένης της κατάστασης στην Ελλάδα με τους χαμηλούς μισθούς που απομακρύνουν τους ναυαγοσώστες από τις ήδη εντατικοποιημένες θέσεις εργασίας. ->[ Ήδη σε ξενοδοχειακές εγκαταστάσεις το 9ωρο, δηλαδή 1 ώρα υπερωρία, συμβαίνει ως μια κατάσταση απολύτως φυσιολογική, ενώ δε λείπει 10ωρη εργασία σε μεγάλες ξενοδοχειακές μονάδες που ζητούν διαρκώς περισσότερες ώρες απασχόλησης, με όλο και λιγότερες αποδοχές, χρησιμοποιώντας την κρίση ως μπαμπούλα που θα δικαιολογήσει τα αδικαιολόγητα. Η υπερωρία είναι μια κατάσταση εξαιρέσεως. Με την δικαιολογία της κρίσης και με τέτοια νομοθετήματα – κακοθετήματα των Σχολών Ναυαγοσωστικής Εκπαίδευσης, οι ναυαγοσώστες κινδυνεύουν να βρεθούν θεσμοθετημένα σε μια μόνιμη υπερωριακή απασχόληση με την υπόσχεση για 80 – 200 ευρώ το μήνα παραπάνω. Και δεν φτάνει αυτό. Υπάρχουν και ανόητοι ναυαγοσώστες που είναι έτοιμοι να τσιμπήσουν το δόλωμα μιας τέτοιας «ανάπτυξης» που θα τους πάει εργασιακά περίπου 1 αιώνα πίσω, πίσω στις απαρχές του 1900]541398_10151842714484720_1910847367_n

β). Ακατάλληλοι Πύργοι για διπλή βάρδια. Τεράστιο πρόβλημα θα δημιουργηθεί δε με το ζήτημα της διευθύτησης των πύργων με τυχόν επέκταση του ωραρίου φύλαξης σε 10ωρο, και μάλιστα δια νόμου κανονικοποιημένα, κι όχι εκτάκτως λ.χ. όπως θα συνέβαινε σε περίπτωση κακών καιρικών συνθηκών. Είναι γνωστό τοις πάσι, πως οι ναυαγοσωστικοί πύργοι στην Ελλάδα είναι για τα γέλια. Δεν προσφέρουν προφύλαξη από τις καιρικές συνθήκες στον απασχολούμενο ναυαγοσώστη που θα καθήσει επάνω του, πόσο μάλλον σε 2, όταν δια νόμου προτείνονται διπλές βάρδιες ναυαγοσωστών σε αυτούς τους πύργους που μοιάζουν με αετοφωτιλιές ή με καλάθια στα κατάρτια ενός πειρατικού πλοίου.

ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ

Είναι πολύ αμφβίβολο λοιπόν για το αν κάποιες εταιρίες ναυαγοσωστικής κάλυψης με το προτεινόμενο 10ωρο βάρδιας ναυαγοσώστη ενδιαφέρονται για τη φύλαξη των λουομένων κι όχι για την αποκόμιση σημαντικών κερδών, εφόσον:

α. δεν έχουν επιλύσει καθόλου στο προτεινόμενο νομοσχέδιο, λες κι αδιαφορούν, για το αν οι εργαζόμενοι απλοί ναυαγοσώστες εξαναγκασθούν σε υπερωριακή απασχόληση ντε φάκτο και δια νόμου. Μπορεί ο νόμος να μην εξαναγκάζει το ίδιο πρόσωπο να εργάζεται 10ωρο, αλλά όσοι είναι στο χώρο εργασίας κατανοούν περίφημα το πως τελικά τέτοιες συνθήκες κατορθώνονται κι εισβάλλουν στο χώρο εργασίας, ενώ οι διάφορες αντιρρήσεις αποδιώχνονται με τα επιχειρήματα : i) της απόλυσης ii) του ψυχολογικού εξαναγκασμού iii) της υποσχόμενης «υψηλότερης» αμοιβής (βλ. για μια χούφτα δολάρια) iv) του υποσχόμενου καλύτερου μέλλοντος  v) της ελλειψης εργατικού δυναμικού – συναδέλφων vi) και τέλος της «κρίσης»·  κρίση που δημιουργείται και συντηρείται με τέτοιες απλοϊκές διατάξεις αποζύμησης κέρδους.

β. δεν έχουν επιλύσει καθόλου στο προτεινόμενο νέο νομοσχέδιο, λες κι αδιαφορούν παντελώς, για το αν οι εργαζόμενοι απλοί ναυαγοσώστες εξαναγκασθούν δύο δύο να μοιράζονται ένα χώρο σε ναυαγοσωστικό βάθρο που δεν αρκεί μήτε για έναν και μόνον ναυαγοσώστη. Δηλαδή τί επιθυμούν; αυτές να κερδίζουν από τις πλάτες των ναυαγοσωστών που θα κάνουν ηλιοθεραπεία ψηνόμενοι στον ήλιο, αφού δε θα χωρούν στο διατιθέμενο χώρο των «πύργων» (κατά χάριν η ονομασία), του ενός τετραγωνικού μέτρου; Το ότι μήτε στο Π.Δ. 23/2000 δεν υπάρχει καμία διάταξη / άρθρο για το μέγεθος των ναυαγοσωστικών βάθρων ή τον τρόπο κατασκευής τους, δείχνει άριστα ότι ούτε τότε οι Σχολές είχαν ενδιαφερθεί για όλους εκείνους τους απασχολούμενους τους, που τους αποδίδουν πολλά χρήματα· αντίθετα φαίνεται πως όλα έχουν γραφτεί βιαστικά κι υπάρχει πλήρης αδιαφορία για τις συνθήκες εργασίας των υπαλλήλων – ναυαγοσωστών. Δεν υπάρχει δηλαδή επανατροφοδότηση [feedback] από τους χώρους εργασίας ή αν υπάρχει δεν του αποδίδεται σχεδόν καμία σημασία, αρκεί να υπογράφονται εργολαβίες χιλιάδων ευρώ (€€€€€.€€)· όπως και να έχει, και στις δύο περιπτώσεις αποδεικνύεται πως μεταξύ εταιριών ναυαγοσωστικής κάλυψης και απασχολούμενων ναυαγοσωστών υπάρχει σοβαρό χάσμα συμφερόντων, με την πλάστιγγα να γέρνει μέχρι στιγμής υπέρ των εταιριών, πράγμα που η παρούσα σελίδα ευελπιστεί να ανατρέψει και να το θέσει σε πιο υγιή και σοβαρά όρια.

ΟΙ ΛΟΥΟΜΕΝΟΙ και η ΔΙΑΤΑΞΗ του ΩΡΑΡΙΟΥ ΚΑΛΥΨΗΣ σε 10ωρο

Εν τέλει. Κάποιες Σχολές με την διάταξη αυτή για αυξημένο ωράριο (09:00-19:00) υποστηρίζουν πως μαγικά όλα θα είναι καλύτερα για τους λουόμενους των ελληνικών παραλιών.

Ένσταση: Θα ήταν όντως καλύτερα για τους λουόμενους αν είχαν λυθεί δύο καίρια ζητήματα που θα κρατούσαν τον ναυαγοσώστη σε καλή σωματική και ψυχολογική κατάσταση, ώστε πράγματι να μπορεί να επέμβει και να βοηθήσει πραγματικά τους λουόμενους κι όχι να κινδυνεύει να είναι το θύμα μιας οικονομικής εκμετάλλευσης Δήμων και Ξενοδόχων βάση του νόμου. Αυτά τα δύο καίρια ζητήματα είναι για καλές συνθήκες εργασίας είναι:

α. όχι υπερωριακή απασχόληση

β. όχι 2 ναυαγοσώστες σε 1 πύργο [πύργο που δεν προστατεύει καν 1 ναυαγοσώστη]

Επειδή λοιπόν οι εταιρίες των σχολών ναυαγοσωστικής κάλυψης δεν έχουν επιλύσει αυτά τα ζητήματα πριν καταθέσουν αυτήν τους την πρόταση για το νέο ναυαγοσωστικό νομοσχέδιο στην Ελλάδα, δεν μας αφήνουν περιθώρια να πιστεύουμε ότι όντως θέλουν:

α. το καλό των λουομένων

β. το καλό των ναυαγοσωστών.

Οπότε τι μένει;

Μένει ότι διαρκώς τονίζουμε. Το κέρδος κάποιων Σχολών απλά και ξερά δυστυχώς!

 

ΤΕΛΙΚΑ ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ για αυτές τις ΔΙΑΤΑΞΕΙΣ του ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΟΥ ΝΕΟΥ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟΥ

Λιμενικό & Ιδιωτικές Σχολές

Ανέκαθεν υποστηρίζουμε πως το Λιμενικό Σώμα ως ανεξάρτητη αρχή είναι η άριστη συνθήκη που εξυπηρετεί την αρχή δικαίου μέσα στην αγορά της ελληνικής κοινωνίας. Γιατί οι ιδιωτικές πρωτοβουλίες προς αυτόν τον τομέα, δηλαδή προς την μονοπώληση της πιστοποίησης της ικανότητας ναυαγοσωστών, κάθε άλλο παρά ικανότητες θα πιστοποιούν· αντιθέτως θα περιορίζουν τις ελευθερίες των ελεύθερων επαγγελματικών ναυαγοσωστών και θα ξεζουμίζουν το προτοφόλι τους κάθε δύο και τρεις.

Αποφάσεις με απόντες τους ναυαγοσώστες (τα κορόιδα)

Αν θα θέλαμε στην Ελλάδα να μιλάμε για δίκαια νομοσχέδια, κι όχι κακοσχέδια, τότε θα έπρεπε να εφαρμόζαμε περισσότερες αρχές δημοκρατίας, καλώντας όλα τα μέλη να εργαστούν για το νέο νομοσχέδιο της ναυαγοσωστικής, δηλαδή Σχολές αλλά ΚΑΙ απασχολούμενους ή μη πιστοποιημένους ναυαγοσώστες· αντίθετα τι βλέπουμε όμως; βλέπουμε τις Σχολές ναυαγοσωστικής στην Ελλάδα να θέλουν να μονοπωλήσουν τον κρατικό νόμο κι ο καθείς κατανοεί το γιατί συμβαίνει αυτό, χωρίς να ενημερώνουν ή να θέλουν να συμμετέσχει στην διαμόρφωσή του κανένας ναυαγοσώστης που να έχει απασχοληθεί σε αυτές τις εταιρίες ναυαγοσωστικής κάλυψης. Αυτό και μόνο αποδεικνύει την κακοήθεια πίσω από αυτές τις κρυφές κινήσεις, τους σχεδιασμούς και τις αποφάσεις.

Αν έχεις λοιπόν τώρα φίλε αναγνώστη την απορία γιατί κάποιες Σχολές Ναυαγοσωστικής Εκπαίδευσης – Εταιρίες Ναυαγοσωστικών Καλύψεων δε σε κάλεσαν να συμμετάσχεις στις συζητήσεις για το νέο νομοσχέδιο, μπορεί να βρεις την απάντησή σου στην παρούσα σελίδα που φέρνει πονοκέφαλο σε αρκετούς Σχολάρχες· υποθέτουμε. Γιατί αν δεν φέρνει τότε θα πρέπει να ανυσηχούμε.

Οι νέες σχολές ναυαγοσωστικής εκπαιδευσης τι θα πούν;

Όσο αφορά κάποιες νέες Σχολές που θα δημιουργηθούν στην Ελλάδα, απλά γνώριζε αναγνώστη πως θα κινηθούν στα ίδια μήκη κύματος, υπερασπιζόμενες τα νομοσχέδια – κακοσχέδια εις βάρος της πλειοψηφίας των ναυαγοσωστών, υποτίθεται, «ελευθέρων επαγγελματιών», διατηρώντας το «status quo» της μετατροπής τους σε αιώνιους φοιτητές και αιώνιους υπαλλήλους τους.

Βέβαια, ενώ συμβαίνουν αυτά τα μυστικά κακόγουστα πράγματα στην Ελλάδα, οι Σχολές Ναυαγοσωστικής Εκπαίδευσης συνεχίζουν τα πάρτυ και τις εκδρομές στην Ελλάδα με συμμετοχή των μαθητών τους· αυτών των μαθητών τους που οι Σχολές θέλουν να τους μετατρέψουν σε «ελεύθερους επαγγελματίες»  (βλ. υποχείρια) ή παντοτινές αγελάδες για άρμεγμα.

ΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΓΙΝΕΙ

Ο αγώνας δε χάθηκε κύριοι. Οι απλοί ναυαγοσώστες οφείλουν να ξυπνήσουν από το λήθαργό τους, αν τους ενδιαφέρει το επάγγελμά τους και να αρχίζουν να κινούνται νομικά ενάντια σε αυτό το κακοσχέδιο – νομοσχέδιο.

Πώς μπορεί να γίνει αυτό;

Αυτό θα μπορούσε να γίνει

α. με τη συγκέντρωση και αποστολή  αντιπροτάσεων στο Υπουργείο Ναυτιλίας πριν πάει κάποιο νομοσχέδιο για τη ναυαγοσωστική στη Βουλή.

β. με τη συγκέντρωση και αποστολή υπογραφών για την έκθεση συγκεκριμένων τροπολογιών σε ορισμένα άρθρα ενδιαφέροντος ενός ήδη ψηφισθέντος νόμου εις την ελληνική βουλή.

γ. με την ίδρυση Πανελλαδικού Σωματείου Ναυαγοσωστών το οποίο να προωθεί τα συμφέροντα των ναυαγοσωστών κόντρα στα συμφέροντα των Σχολών, ώστε να υπάρχει μια ισσοροπία και περισσότερη δικαιοσύνη.

Από αυτό και μόνο κατανόησε αναγνώστη πως η Δημοκρατία και μάλιστα η Άμεση Δημοκρατία είναι απαραίτηση σε ένα κράτος, ώστε ολιγομελείς κλίκες να μην μπορούν να επιβουλεύονται άδικα το κοινό συμφέρον μέσασ το οποίο όλοι μπορούν να ζήσουν άνετα.

Τίποτα δεν αλλάζει;

Ο αναγνώστης πρέπει να γνωρίζει πως όσο κάθεται διπλοπόδι πίνοντας τον καφέ του, ασπαζώμενος την άποψη ότι «τίποτα δεν μπορεί να αλλάξει», είναι γελασμένος και αξίζει να του αφαιρεθεί, όχι η άδεια του ναυαγοσώστη, αλλά το δικαίωμα ψήφου. Η κοινωνία δε χρειάζεται άχρηστα πολιτικά άτομα εντός της· χρειάζεται άτομα που να παλεύουν για τη δίκαιη κατανομή των αγαθών εντός αυτής. Κάθε αγώνας που δίνεται με ηθικά μέσα για τον συνάδελφο και για τον συνάνθρωπο είναι δίκαιος.

 


 

ΑΝΤΙΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΜΑΣ

τις οποίες όποιος θέλει μπορεί να ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΗΣΕΙ ΕΛΕΥΘΕΡΑ

Αντιπρόταση για το άρθρο 1 , παρ. 7 7. Εργολήπτης: Εταιρία Ναυαγοσωστικών Καλύψεων που αναλαμβάνει την παροχή ναυαγοσωστικής κάλυψης λουτρικών εγκαταστάσεων δια μέσω απασχολούμενων που κατέχουν την άδεια εξασκήσεως του επαγγέλματος του Ναυαγοσώστη, όπως αυτή προβλέπεται στο παρόν νομοσχέδιο. Στα ιδρυτικά μέλη της εταιρίας αυτής οφείλουν να συμμετέχουν τουλάχιστον 1-2 πρόσωπα, κατέχοντα την άδεια εξασκήσεως του επαγγέλματος του ναυαγοσώστη ή 1 διευθυντής Σχολής Ναυαγοσωστικής Εκπαίδευσης, ώστε να υπάρχει κατάλληλος προγραμματισμός ή σχεδίαση του έργου, αλλά και κατάλληλη επίβλεψη της εκτέλεσής του, από πρόσωπα γνώστες του αντικειμένου.»

Αντιπρόταση για το άρθρο 5 , παρ. 9. [καμία αλλαγή με το Π..Δ. 23/2000]

«9. Οι άδειες αυτές είναι τετραετούς διάρκειας και ανανεώνονται ανά τετραετία [ή εξαετία] εντός του τελευταίου, πριν την λήξη της ισχύος τους, εξαμήνου μετά από αίτηση του ενδιαφερόμε­νου και υποβολή  των δικαιολογητικών των υποπαραγράφων 1 ε και 1 θ του άρθρου 2 του παρόντος και υπό την προϋπόθε­ση ότι δεν εξέλιπε κανείς από τους αναφερόμενους στο Διά­ταγμα αυτό λόγους. Η προϋπόθεση αυτή αποδεικνύεται με την υπογραφή υπεύθυνης δήλωσης του άρθρου 8 του Ν. 1599/86 εκ μέρους του αιτούντος.»

Αντιπρόταση για το άρθρο Άρθρο 7, παρ. 1α   ->  «Κατά το διάστημα από 15 Μαΐου έως και 15 Σεπτεμβρίου προσλαμβάνουν ικανό αριθμό ναυαγοσωστών, καθείς εκ των οποίων εποπτεύει ευρισκόμενος επί βάθρου έκταση ακτής σε ακτίνα διακόσια (200) μέτρα εκατέρωθεν του·  κάθε βάθρο επί της αυτής ακτής, πάνω επί του οποίου απασχολείται ναυαγοσώστης, φέρει αναρτημένη και σε εμφανή σημείο πινακίδα διαστάσεων 50χ50εκ., χρώματος μπλε με λευκούς ευμεγεθείς χαρακτήρες αναγράφουσα αύξοντα φυσικό αριθμό βάθρου αρχομένου εκ του δεξιότερου εξ αυτών κι εκ του αριθμού ένα (1), συνεχίζοντας με τον δύο (2), τρία (3) κ.ο.κ. χωρίς να υπάρχει υπερπήδηση αύξοντα αριθμού ή λειτουργούμενου βάθρου, κατά την σειριακή πλήρωση αυτών εκ δεξιών της ακτής και προς τα αριστερά με απασχολούμενους ναυαγοσώστες . Κάθε απασχολούμενος ναυαγοσώστης επί πύργου με αύξοντα μονό φυσικό αριθμό εποπτεύει από ώρας 10:30-18:00, ενώ κάθε ναυαγοσώστης επί πύργου με αύξοντα ζυγό φυσικό αριθμό εποπτεύει από ώρας 11:30 – 19:00. Η αρίθμηση των πύργων κι η τήρηση του ωραρίου αλληλοκάλυψης είναι υποχρεωτική ανεξαρτήτως του αν τα βάθρα πληρούνται με απασχολούμενους ναυαγοσώστες από Δημοτικές ή Ξενοδοχειακές ή άλλου τύπου λουτρικές εγκαταστάσεις και παρεμβάλονται οι μεν εν των δε. Η επέκταση του ωραρίου καθώς κι η επέκταση του διαστήματος κάλυψης των παραλιών για περισσότερους μήνες είναι ελεύθερη και αφήνεται στην κρίση των δημοτικών αρχών ανάλογα με τις ανάγκες.».


 

ΛΥΣΕΙΣ

Υπέγραψε έναντι στο νέο νομοσχέδιο κάποιων Σχολών Ναυαγοσωστικής Εκπαίδευσης, είναι η μόνη αντίδραση που μπορείς να φέρεις άμεσα ως απλός ναυαγοσώστης.

 

Υ.Γ. Αντίγραφο του εν λόγω προτεινόμενου νομοσχεδίιου μας έστειλαν εδώ.

 

 

Απαντήστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: