Ναυαγοσώστες, Σχολές, Δήμοι, Ξενοδοχεία, συνθήκες στην Ελλάδα

Συνθήκες Εργασίας & Εκπαίδευσης των Ναυαγοσωστών στην Ελλάδα.

«Μου δίνουν μέσα στο μισθό μου, δώρα & άδειες…»

 

apple sapio2

Άλλη μια ανοησία – λαμογιά που έχουμε ακούσει αυτόν τον καιρό είναι πως, εργαζόμενοι ναυαγοσώστες καλούνται να υπογράψουν (αν υπογράφουν κι όποτε υπογράφουν) συμβάσεις εργασίας /  απασχόλησης, όπου συμφωνείται μεταξύ εργαζόμενου κι εργοδοσίας ότι μέσα στον μηνιαίο μισθό συμπεριλαμβάνονται και τα τυχόν επιδόματα του ναυαγοσώστη, δηλαδή το Δώρο Χριστουγέννων ή Πάσχα και το επίδομα αδείας με τις αποδοχές αδείας.

Ερώτηση:  πόσο διεφθαρμένη τελικά είναι αυτή η κοινωνία και πόσο ανόητοι πρέπει να είναι τελικά οι κάθε λογής απασχολούμενοι;

 

slide_13

Δώρο Χριστουγέννων & Δώρο Πάσχα

«Επιτρέπεται, μετά από συμφωνία, να καταβάλλεται προκαταβολικά ένα ποσό κάθε μήνα πάνω από τις νόμιμες αποδοχές και το ποσό αυτό να θεωρηθεί ότι καλύπτει τα δώρα Πάσχα και Χριστουγέννων (Εφετ. Αθην. 11231/90Αρ.Π. 1921/90). Αν, στη συνέχεια, αποδειχθεί, ότι οι προκαταβολές αυτές δεν κάλυψαν στο σύνολό τους το αντίστοιχο δώρο, τότε την ημέρα που πρέπει να καταβληθεί το δώρο αυτό, καταβάλλεται μόνο η διαφορά.»  (βλ. Εργατικά, Μισθοδοσίες, Ασφαλιστικά, 17η έκδοση, Θεσσαλονίκη 2014, Ιωάννη Δ. Καραγιάννη, σελ.399)

Άρα εδώ δεν υπάρχει παρανομία, σωστά;

Θεωρητικά όχι.Πρακτικά και σε πολλές περιπτώσεις ναι, εφόσον κανείς δεν μπαίνει στον κόπο να ελέχξει «Αν, στη συνέχεια,» πράγματι «οι προκαταβολές αυτές […] κάλυψαν στο σύνολό τους το αντίστοιχο δώρο».

Εντούτοις, ας υποθέσουμε ότι παρανομία δεν έχει συντελεστεί, κι πάμε στις άδειες

 

Επίδομα & Αποδοχές Αδείας

«Απαγορεύεται να γίνει συμφωνία [σύμβαση], έτσι ώστε να καταβάλλει ο εργοδότης κάθε μήνα κάποιο ποσό πάνω από τον κανονικό μισθό και να θεωρείται ότι αυτό καλύπτει τις αποδοχές αδείας και του επιδόματος αδείας (Αρ. Π. 1921/90)»(βλ. Εργατικά, Μισθοδοσίες, Ασφαλιστικά, 17η έκδοση, Θεσσαλονίκη 2014, Ιωάννη Δ. Καραγιάννη, σελ.247)

Άρα εδώ υπάρχει παρανομία, εφόσον δεν μπορεί σε σύμβαση, μεταξύ εργοδότη κι εργαζομένου, να υπογράφονται αυτά τα πράγματα, δηλαδή η καταβολή της αδείας στο μηνιαίο μισθό.

Συνεπώς γιατί οι εργοδότες εξαναγκάζουν υπαλλήλους τους σε αυτή τη μορφή παράνομης σύμβασης;

«Έλα μου ντε!»

accounting

Η Ελληνική (& Λογιστική) Πραγματικότητα

Στην Ελλάδα οι λογιστές έχουν στα χέρια τους πολλές συμβάσεις αυτού του τύπου (παράνομες) και δεν εκπλήσει κανέναν ότι μέσα σε αυτές βρίσκονται και ναυαγοσωστών.

Ασφαλώς κανείς λογιστής δεν εναντιώνεται σθεναρά σε αυτό. Άλλωστε το βάρος ανήκει επί το πλείστον στην εργοδοσία, κι όχι στον λογιστή, σε αυτόν ιδίως τον τομέα. Μήτε κανείς δεν καταγγέλει όλη αυτήν την παρανομία σε δημόσιες υπηρεσίες ΣΕΠΕ. Όλοι σφυρίζουν αδιάφορα, συγκαταβατικά, μια κοινωνία γεμάτη σήψη που περιμένει και προσδοκά οικονομική ή πολιτική ανάκαμψη, όταν εδώ κι δεκαετίες ταλανίζεται από ηθική γάγγραινα.

Συνεπώς:  «Τι είχες Γιάννη, τι είχα πάντα».

Με άλλα λόγια:  «μπορεί ο κλέπτης (η ελληνική κοινωνία) να ανακάμψει οικονομικά»;

Πολύ δύσκολα….

Από τη μια λοιπόν, ανημέρωτοι εργαζόμενοι στην Ελλάδα ή απλά υποτασσόμενοι σε κάθε παρανομία της εργοδοσίας με πρόφαση την ανάγκη, από την άλλη μεριά εργοδότες που θα κάνουν τα πάντα για να μην αλλάξουν νοοτροπία με πρόφαση την υψηλή φορολογία.

Κλεψιά και λαμογιά υπήρχε πάντα στην Ελλάδα και μάλιστα σε υψηλά ποσοστά, ακόμη κι όταν υπήρχε «ανάπτυξη» (αμαρτίας) κι όταν δεν έμπαιναν πολλοί φόροι. Τώρα που η φορολογία είναι αυξημένη, όλοι ψάχνουν «προφάσεις εν αμαρτίαις», προφάσεις δηλαδή για να κάνουν παράνομα (λάθη –  αμαρτίες).

Το έχουμε ξαναπεί και το ξαναλέμε:  εργοδότες που δεν προσπαθούν να ανορθώσουν τα συμβόλαιά τους αντιμαχόμενοι με ξενοδόχους ή δημόσιο, ώστε να γίνουν πιο επικερδής βγάζοντας τίμια το ψωμί τους, αλλά αντίθετα κοιτούν πως στα κρυφά να κλέψουν τον εργάτη –  ναυαγοσώστη τους, δεν μπορεί παρά να είναι δειλοί, γιατί ό,τι κάνουν δεν τον κάνουν φανερά. Κλέβουν στα κρυφά σαν τους κλεφτοκοτάδες.

Όσοι δε ναυαγοσώστες συμπράττουν στο πανηγύρι αυτό, άξιοι της μοίρας τους. Με τη μόνη διαφορά πως η παγίωση νοοτροπιών παρασέρνει κι άλλους ναυαγοσώστες εις την υποταγή υπέρ παρανομίας.

Μένει ωστόσο να δούμε μέχρι πότε οι εργαζόμενοι θα ανέχονται αυτή την κατάσταση. Δεν έχει ευθύνες μόνο ο κλέπτης.  Κι αυτός που συμπράττει στην κλεψιά, κλέπτης είναι κι ο ίδιος…. Έχει κι αυτός απεριόριστες ευθύνες κι ας επικαλείται τη δική του πρόφαση της πτώχειας καιι του «εξαναγκασμού».

Μπορεί κάποιος να εξαναγκάζεται να λαμβάνει παράνομους μισθούς;

Η δικαιοσύνει απαιτεί ΘΥΣΙΕΣ αγαπητοί…. Από λόγια και γκρίνια, όλοι ξέρουν πολλά. Από δράση ελάχιστοι….

Τα Πολιτικά Συστήματα (κόμματα) και οι «άλλοι θα μας σώσουν»

Πάψτε να περιμένετε από τα πολιτικά σας συστήματα (και δηλαδή από κάποιους άλλους) να θυσιαστούν για εσάς. Όταν εσείς οι ίδιοι δεν ενδιαφερόσαστε για την κοινωνία σας, πώς περιμένετε να βρεθούν κάποιοι άλλοι που θα το πράξουν;

Για εσάς, οι άλλοι που θα δράσουν υπέρ σας, είναι οι άλλοι.

Για τους άλλους όμως, οι άλλοι είστε ΕΣΕΙΣ!

Άρα…;

Άρα κόψτε την αδιαφορία, τη σύμπραξη στην παρανομία, στη λαμογιά και στην απάτη με τον ωχαδερφισμό.

Δεν υπάρχουν άλλοι.

Εσείς είστε οι άλλοι, κι ό,τι βλέπετε στη σημερινή κοινωνία, είναι απόρροια της αδιαφορίας όλων. Τέρμα οι δικαιολογίες.

 

7 comments on “«Μου δίνουν μέσα στο μισθό μου, δώρα & άδειες…»

 1. Tasos
  23/10/2016

  Δουλεύω ως ναυαγωσώστης σε ξενοδοχείο και έχω υπογράψειτην σύμβαση: 5μερη με 6 ώρες, παρόλο που δουλεύω 6μέρες και 8 ώρες. Που μπορώ να απευθυνθώ για να καταγγείλω αυτή την κατάσταση.

  • Μπορείτε να απευθυνθείται τόσο στο σώμα επιθεωρητών εργασίας, όσο και στο ΙΚΑ, καθόσον αυτή η κατάσταση υποκρύπτει:

   α) περισσότερη εργασία από την προβλεπόμενη στον πίνακα εργασίας του ΣΕΠΕ (Σώματος Επιθεωρητών Εργασίας) που διατηρεί ο εργοδότης σας στο γραφείο του ή στο χώρο που παρέχετε την εργασία σας και που έχει κοινοποιηθεί στο ΣΕΠΕ από τον λογιστή του ξενοδοχείου

   β) λιγότερα έξοδα ασφάλισης τα οποία δεν εισπράττει το ΙΚΑ και τα εισφοροδιαφεύγει το ξενοδοχείο. Σας δηλώνει ίσως με λιγότερες ώρες εργασίας κι άρα πληρώνει λιγότερα προς το ΙΚΑ ως % της δηλωμένης σας εργασίας. Είναι πιθανόν (99%) η παραπάνω εργασία που προσφέρετε να είναι αδήλωτη και δηλαδή αυτό που λέμε «μαύρη».

   Καλή επιτυχία.

   • Τασος
    24/10/2016

    Ευχαριστω για την απαντηση σας. Θα ηθελα να ρωτησω και κατι αλλο. Επειδη, δεν μου δινουν το βασικο μισθο αλλα 700€ τα ενσημα τα παιρνω κανονικα παρολο που τον Ιουλιο πηρα 25 αν και δουλεψα 27 μερες. Μπορει να μου πουν στην Επιθεωρηση αφου παιρνεις παραπανω απο το βασικο τι ζητας;

   • Τασος
    24/10/2016

    Ευχαριστω για την απαντηση σας. Θα ηθελα να ρωτησω και κατι αλλο. Επειδη, δεν μου δινουν το βασικο μισθο αλλα 700€ τα ενσημα τα παιρνω κανονικα παρολο που τον Ιουλιο πηρα 25 αν και δουλεψα 27 μερες. Μπορει να μου πουν στην Επιθεωρηση αφου παιρνεις παραπανω απο το βασικο τι ζητας

    • Όπως σας εξήγησα ανωτέρω, μάλλον δεν λαμβάνετε περισσότερα από το βασικό, ιδιαίτερα αν δεν λαμβάνετε Δώρο Χριστουγέννων και αποδοχές κι επίδομα αδείας στο τέλος της σεζόν.

     Τα ένσημα δεν πάνε αναλογικά με τις ημέρες, αλλά με τις ώρες και το πόσες εργάσιμες έχει ο κάθε μήνας. Πάντος για 27 ημέρες 8ωρο θα έπρεπε να είχατε 26 ένσημα περίπου κι όχι 25 γιατί ο Ιούλιος έχει 26 εργάσιμες. ΜΗν ξεχνάμε ότι ο Ιούλιος φέτος είχε 5 Κυριακές.
     Αν είχατε απασχοληθεί όλες τις εργάσιμες θα είχατε 25 ένσημα, και μετά για κάθε Κυριακή (όπως εσείς 27 μέρες από 26) +1 ένσημο τη φορά.

     Καλό σας βράδυ.

   • Tasos
    24/10/2016

    Ευχαριστώ πολύ για την απάντησή σας. Θα ήθελα, επίσης, να ρωτήσω αν μπορώ να ζητήσω την προσαύξηση της Κυριακής +75% καθώς φαίνεται ότι δεν δουλεύω Κυριακές. Ακόμα, το ημερομίσθιο μου κυμαίνεται περίπου στα 26e, μπορούν να μου πουν ότι την προσαύξηση την παίρνω στο ημερομίσθιο μου;

    • Αυτός ο μισθός που λέτε ως 700€ ευρώ με ημερομίσθιο μικτό πάντοτε 26,18€ για 27 μέρες εργασίας Χ 8ώρες είναι σαν να μην εργάζεστε ουδεμία Κυριακή.
     Έτσι, αν δεν εργάζεστε Κυριακές:
     α) Αν σας έχει προσλάβει το ξενοδοχείο, δεν οφείλει να πληρώνει προσαυξήσεις 6ης ημέρες πενθήμερης εργασίας Χ8ωρο (δηλαδή το «Σάββατο»), τότε ο μισθός όφειλε να είναι μικτά 815,42 , καθαρά στο χέρι 684,95€ χωρίς Κυριακές και χωρίς Σάββατα (6η ημέρας 8ωρου).
     β) Αν δεν σας έχει προσλάβει ξενοδοχείο, αλλά είναι «εργολάβος», τότε ο εργοδότης σας οφείλει να σας πληρώνει το μικτό ημερομίσθιο της 6ης ημέρας 8ωρου με +30% εάν δεν εργάζεστε Κυριακές, δηλαδή με 4 «Σάββατα» μικτά 843, και στο χέρι 708.

     Αν όμως εργάζεστε Κυριακές λ.χ. 4 το μήνα με 4 ρεπό (τα «Σάββατα» =6η μέρα 8ώρου), τότε θα έπρεπε να πληρώνεστε στο χέρι με 760,82 το μήνα ως προσαυξήσεις ημερομισθίων Κυριακής πάνω στα 684,95

     Το ημερομίσθιο της Κυριακής είανι 52,69 μικτό (στο χέρι 44,26) ενώ η απλή μέρα 30,11 μικτά (8ωρο) και στο χέρι 25,29.
     Διευκρινίζω ότι το 26,18 είναι για 7ώρες εργασία όπως όλα τα ημερομίσθια στην Ελλάδα βάσει νόμου.
     Στο 8ωρο προσθέτουμε άλλο ένα ωρομίσθιο επί του 26,18 για να έχουμε, μικτά πάντοτε, 30,11 ημερομίσθιο.
     Έτσι καθαρά το 7ωρο στο χέρι είναι 21,99 ενώ το 8ωρο 25,29

     Το 26,18 είναι πάντα ημερομίσθιο (συνήθως για εργάτες) κι όχι μισθός μηνιαίος.
     Ελπίζω να σας κάλυψα τις απορίες.

Απαντήστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: