Ναυαγοσώστες, Σχολές, Δήμοι, Ξενοδοχεία, συνθήκες στην Ελλάδα

Συνθήκες Εργασίας & Εκπαίδευσης των Ναυαγοσωστών στην Ελλάδα.

Συμφώνησα παραπάνω μισθό, αλλά στην «μαύρη»… και τον έχασα.

fataoulasΟ φαταούλας εργοδότης ή φαταούλας εργαζόμενος. Και οι δύο θέλουν να βγάλουν χρήματα, δίχως να πληρώνουν το ΙΚΑ (δημόσιο) και δηλαδή τα φάρμακα, την νοσηλεία, τη σύνταξη του πατέρα τους, της μητέρας τους, του παππού τους και της γιαγιάς τους. Μια ζωή παρτάκηδες… και μετά ζητάν χαρτζιλίγκι από τη γιαγιά και βρίζουν και τους πολιτικούς ως «κλέπτες».  Καλά κάνουν και βρίζουν, αλλά ας ξεκινήσουν με τους εαυτούς τους.

Φέτος το καλοκαίρι λάβαμε μια καταγγελία από ναυαγοσώστη που εργάστηκε σε γνωστή εταιρία ναυαγοσωστικών καλύψεων, με ονομασία πρώτο συνθετικό «παν» και δεύτερο συνθετικό «ονομασία νησιού.» ( «παν» + «ονομασία νησιού.»)

Η καταγγελία αφορούσε την μη καταβολή συμφωνημένων αυξημένων μισθών «στην μαύρη», καθώς και τη μη απόδοση νομίμων Δώρου Χριστουγέννων, αποδοχών κι επιδομάτων αδείας.

Ίδια νοοτροπία το «αφεντικό», ίδια νοοτροπία κι ο υπάλληλος

aspirini

Πόσες φορές έχουμε πει σε αυτή τη σελίδα πως ο μαύρος μισθός δε συμφέρει κανέναν εργαζόμενο, δε συμφέρει σε τίποτα την κοινωνία, και συμφέρει απλά την εγωιστική τσέπη του εργοδότη και τις συνθήκες ζούγκλας;

Βέβαια στην περίπτωση που κάποιος συμφωνεί να λάβει αυξημένο (μειωμένο λέμε εμείς) «μαύρο» μισθό, τότε συμπεριφέρεται όπως ο εργοδότης.

Δηλαδή;

Δηλαδή, προκειμένουν ο ναυαγοσώστης να κονομήσει παραπάνω χρήματα, όντας «πιο έξυπνος» από τους άλλους εργαζόμενους, συμφωνεί να λάβει το νόμιμο μισθό του μεν, αλλά από την άλλη μεριά συμφωνεί «στην μαύρη» να λάβει κι επιπλέον 200€ (ευρω-πουλάκια που γίναν όντως πουλιά) παραπάνω κι έξτρα, χωρίς όμως αυτά να δηλώνονται ούτε στο ΙΚΑ, ούτε στην εφορία, ούτε δηλαδή να φαίνονται στη σύμβαση εργασίας του εργαζόμενου που καταθέτει ο εργοδότης στον ΟΑΕΔ.

  simbasi_misthos_oaedΤα νόμιμα ποσά, δηλαδή αυτά που είναι γνωστά στο κράτος, αναγράφονται και στην αναγγελία πρόσληψης του ΟΑΕΔ κι αφορούν είτε το ημερομίσθιο, είτε τον μισθό.

Δηλαδή;

Δηλαδή, αντί να ζητήσει ευθέως λ.χ. 800€ νόμιμα (με συμφωνητικό, με εισφορές στο ΙΚΑ, με αυξημένο Δώρο Χριστουγέννων, επιδόματα αδείας και αποδοχές αδείας) τι είχε κάνει;
Συμφώνησε ναι μεν νόμιμα με τα κατάλληλα έγγραφα να λαμβάνει 600€/ μήνα, αλλά τα 200€ θα τα παραλάμβανε εκτός νόμιμης συμφωνίας, χωρίς το ΙΚΑ ή άλλη δημόσια υπηρεσία να το γνωρίζει. Δηλαδή χωρίς να υπάρχει παρακράτηση ΙΚΑ για τις συντάξεις, τα φάρμακα και τα δημόσια ασφαλιστικά ταμεία.

Γι αυτό και τα έχασε… Μένει να δούμε  το πως γίνεται αυτό.

 

 

Τι σημαίνει χρήματα στη μαύρη;

C07F81D66F63E82B36C85973A6E7F003

Χρήματα στη μαύρη σημαίνει:

α) Χρήματα χωρίς απόδειξη, που δεν μπορεί ο εργαζόμενος να αποδείξει ότι τα έλαβε ή δεν τα έλαβε. Ο εργοδότης δε θα κόψει ποτέ απόδειξη για χρήματα στη μαύρη, γιατί άπαξ και κόψει απόδειξη θα πρέπει και να δικαιολογήσει από ποιες πηγές αυτά του προκύπτουν ως έσοδα –  πλεόνασμα, εφόσον δεν δηλώνονται φορολογικά ως έξοδα μισθοδοσίας.

Κι από την άλλη, δε θα κόψει απόδεξη, διότι άπαξ και το πράξει, οφείλει να πληρώσει το ποσοστό 24,4% επί του καταβαλλόμενου μισθού προς το ΙΚΑ, μαζί με το 15,5% του εργαζομένου.

Δηλαδή αν κάποιος εργοδότης δόσει 200€ σε έναν εργάτη στη μαύρη, δεν έχει καμία άλλη υποχρέωση (όντως παράνομος). Κι έτσι το κόστος του παραμένει πάντοτε στα 200€

mayra_ikaΑν όμως θελήσει να αποδώσει νόμιμα 200€ καθαρά στον εργάτη , οφείλει να αποδώσει αρκετά περισσότερα και δηλαδή να έχει κόστος σίγουρα πάνω από 300€.

Συνεπώς >300€, είναι πιο ακριβά από τα παράνομα 200. Κι έτσι με τη συμφωνία και του εργάτη αποδίδει τα 200, μη βάζοντας σε γνώση το κράτος και τα ασφαλιστικά του ταμεία.

β) Χρήματα χωρίς συμφωνητικό (συμβόλαιο μεταξύ εργαζόμενου κι εργοδότη). Χρήματα δηλαδή που απο πουθενά δεν αποδεικνύεται ότι ο εργοδότης οφείλει πράγματι να τα καταβάλλει στον εργαζόμενο, άπαξ κι εργαστεί ο τελευταίος στον εργοδότη.

simbasi_misthosΗ σύμβαση θα έπρεπε να αναγράφει λ.χ. 800€/μήνα, αλλά σίγουρα έγραφε 600€/μήνα ενώ τα 200€ ήταν «κάτω από το τραπέζι»   .

γ) Χρήματα για τα οποία μήτε ο εργαζόμενος δεν πληρώνει ΙΚΑ 15,5%, μήτε ο εργοδότης το δικό του ΙΚΑ 24,4%. Δηλαδή κανείς δεν πληρώνει για τις συντάξεις, τα φάρμακα και την ιατρική ασφάλιση του μπαμπά, της μαμάς, του παππού και της γιαγιάς. Πόσο εγωισμός ακόμη;

δ) Χρήματα για τα οποία το ημερομίσθιο του εργαζόμενου δεν παρουσιάζεται αυξημένο, με συνέπεια το Δώρο Χριστουγέννων, οι αποδοχές αδείας και το επίδομα αδείας να μην αυξάνονται. Έτσι λ.χ. αν ένας εργαζόμενος λαμβάνει μικτά 680€ το μήνα, το ημερομίσθιο του θα ήταν 680: 25 = 27,20€. Αν όμως λάμβανε 800€ τότε το ημερομίσθιό του θα ήταν 800:25 = 32€ και με αυτό το αυξημένο ημερομίσθιο θα υπολογίζονταν δώρο και επιδόματα.

 

Πώς τα έχασε τα χρήματα ο εργαζόμενος;

tromaktiko

Ο εργαζόμενος εφόσον δεν πληρώθηκε τα «μαύρα» συμφωνημένα, αποτάθηκε εις τους επιθεωρητές εργασίας. Και εκείνοι του είπαν: «εμείς δεν μπορούμε να κάνουμε τίποτα γιατί η συμφωνία που έχεις με τον εργοδότη σου δεν υπάρχει σε επίσημο έγγραφο (συμβόλαιο – σύμβαση)».

Έχει δίκιο το Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας  (Σ.Ε.Π.Ε.) να του απαντήσει έτσι;

Απολύτως!

Το Σ.Ε.Π.Ε. μπορεί να κυνηγήσει έναν εργοδότη μόνο για τα νόμιμα συμφωνημένα με τον εργαζόμενο, όχι για παράνομες μισθοδοσίες.

Γιατί συμβαίνει αυτό;

Απάντηση:

Ας υποθέσουμε ότι ένας εργαζόμενος που πληρώνεται με 650€ το μήνα, αποφασίζει να πάει στο ΣΕΠΕ και να υποστηρίξει πως ο εργοδότης του οφείλει να του καταβάλει, όχι 650€, αλλά 1250€ το μήνα.

Το Σ.Ε.Π.Ε. για να αποδείξει ποιος έχει δίκιο, στηρίζεται σε έγγραφα κι όχι σε απλές προφορικές μαρτυρίες του εργαζόμενου ή του εργοδότη, γιατί σε αντίθετη περίπτωση ο κάθε «πικραμένος» εργάτης θα πήγαινε στο Σ.Ε.Π.Ε. και θα αξίωνε έναντι του οιοδήποτε εργοδότη του μισθούς των 2.500 ή των 3.500 ευρώ. Ου μη γένοιτο.

Τι του μένει να κερδίσει;

Το μένει που μένει στον εργαζόμενο να κερδίσει πλέον μετά από αυτά, είναι το δώρο Χριστουγέννων, οι αποδοχές αδείας και το επίδομα αδείας. Αν δεν τα έχει πληρωθεί, τότε ο εργοδότης του δε θα έχει αποδείξεις καταβολής και θα στριμωχθεί πολύ άσχημα από του Σ.Ε.Π.Ε. δια μέσω και του εισαγγελέα.

Αν πάλι ο εργάτης έκανε το λάθος να υπογράψει «φιλικά» αυτά τα χαρτιά, τότε…. μπορεί να τα αποχαιρετήσει κι αυτά από τώρα.

Συμπέρασμα

Για να μπορεί ένας εργαζόμενος ναυαγοσώστης να δικαιωθεί απέναντι σε κακές πληρωμές οφείλει πάντοτε να εργάζεται για νόμιμο μισθό, δηλαδή:

α) Ο συμφωνημένος μισθός να υπάρχει μέσα σε συμφωνητικό (συμβόλαιο) το οποίο, αν και δεν το γνωρίζουν οι περισσότεροι εργάτες, αυτό κατατίθεται στο Σ.Ε.Π.Ε. από τους εργοδότες σε κάθε περίπτωση, αλλά και στο ΙΚΑ ως ποσό αμοιβής / μισθού΄, την ημέρα της πρόσληψης του εργαζόμενου. Ο μισθός ή το ημερομίσθιο του αναγράφονται δηλαδή στο έγγραφό πρόσληψής του.

β) Ο νόμιμος μισθός καταβάλλεται κι αποδεικνεύεται ως καταβεβλημένος με παροχή απόδειξης -εκκαθάρισης μισθού. Όλα τα υπόλοιπα είναι «ΚΟΥΚΟΥΡΟΥΚΟΥ γκοφρέτες» .

γ) Κι αν όχι με απόδειξη καταβολής μισθών, τότε με τραπεζική κατάθεση.

 

Εις γνώση και συμμόρφωση λοιπόν.

Δέχθηκες μαύρα; Πώς περιμένεις μετά να δικαιωθείς όταν κι εσύ αποποιήσε το δημόσιο κι άρα το υπόλοιπο τμήμα της κοινωνίας πέρα του εαυτού σου;

Κι από την άλλη μεριά…

Όταν συμφωνείς για κλοπιμαία κι άρα συμφωνείς με τον κλέπτη τον εργοδότη σου, τότε πώς περιμένεις άραγε ο ίδιος να μην κλαπείς από τον κλέπτη;

Δεν μπορείς να περιμένεις, κι είσαι αφελής αν το πιστεύεις, ότι ο ΚΑΘΕ ΚΛΕΠΤΗΣ σε σένα ΜΟΝΟ θα φερθεί τίμια, ενώ θα κλέψει μόνο όλους τους άλλους. ΞΥΠΝΑ!

 

 

Απαντήστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: