Ναυαγοσώστες, Σχολές, Δήμοι, Ξενοδοχεία, συνθήκες στην Ελλάδα

Συνθήκες Εργασίας & Εκπαίδευσης των Ναυαγοσωστών στην Ελλάδα.

ΣΥΝΗΓΟΡΟΣ ΠΟΛΙΤΗ: ΠΑΡΑΝΟΜΟ ΤΟ ΟΡΙΟ ΗΛΙΚΙΑΣ ΝΑΥΑΓΟΣΩΣΤΗ

Νόμοι  3094/2003 &  4443/2016

εις βάρος του Ορίου Ηλικίας Ναυαγοσώστη του Ν. 23/2000

Πρόσφατα μας έστειλαν μια περίπτωση ναυαγοσώστη που παραπονέθηκε στο Συνήγορο του Πολίτη σχετικά με το παράνομο πλέον όριο ηλικίας του ναυαγοσώστη ακτής (Π.Δ. 23/2000), το οποίο ακόμη δε φαίνεται να έρχει εναρμονισθεί με την ελληνική νομοθεσία έτους 2016, η οποία απαγορεύει τις διακρίσεις στην εργασία με βάσει το όριο ηλικίας.

Δείτε παρακάτω τα έγγραφα του Συνήγορο του Πολίτη σχετικά με το όριο ηλικίας. Εμείς απλώς μεταγράφουμε ορισμένες φράσεις κλειδιά.


ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΤΟΥ ΣΥΝΗΓΟΡΟΥ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΗ ΠΡΟΣ ΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΜΠΟΡΙΚΗΣ ΝΑΥΤΙΛΙΑΣ, ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΛΙΜΕΝΙΚΗΣ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑΣ, ΠΕΙΡΑΙΑΣ

…«ύπαρξη ανωτάτου ηλιακού ορίου πρόσληψης ναυαγοσώστη»…

«Σύμφωνα με την ενημέρωση που είχαμε από τον αναφερόμενο, δεν έχει υπάρξει ακόμη τροποποίηση των διατάξεων που θεσπίζουν το ανώτατο ηλικιακό όριο άσκησης του επαγγέλματος του ναυαγοσώστη» [εκ μέρους του Υπουργείου Εμπορικής Ναυτιλίας]

«Ο συνήγορος του πολίτη εκτιμά πως η θέσπιση ανωτάτου ορίου ηλικίας για το συγκεκριμένο επάγγελμα πρέπει να είναι ειδικά αιτολογημένη. Από τα διαθέσιμα σε μας στοιχεία αλλά … δεν προκύπτει η ως άνω αναγκαία ειδική αιτιολόγηση. Επομένως η θέσπιση ανωτάτου ορίου ηλικίας… αποκλείει αυτοδικαίως άτομα…» [αυτοδικαίως = δηλαδή δίχως αποδείξεις]

«Ο αυτοδίκαιος αυτός αποκλεισμός, ωστόσο δεν είναι νόμιμος» (Ανώτατο συμβούλιος επιλογής προσωπικού, Πούλιου 6, ΤΞ 11523, Αθήνα) [ …] «επομένως η θέσπιση ηλιακού ορίου για την χορήγηση της οικείας άδειας συνιστά κατ’ αρχήν αθέμιτο και απρόσφορο περιορισμό στην άσκηση της συγκεκριμένης επαγγελματικής δραστηριότητας, καθώς ο θεμιτός στόχος διαπίστωσης της πραγματικής ικανότητας του υποψηφίου εξυπηρετείται με την ad hoc ειδική ουσιαστική αξιολόγηση των ικανοτήτων του στις δοκιμασίες…. Παρακαλούμε να μας ενημερώσετε για τυχόν εξελίξεις σχετικά με την αναμόρφωση του Π.Δ. 23/2000, σε συνέχεια της παραπάνω απαντήσεως της υπηρεσίας σας. Παρακαλούμε η απάντησή σας να συνοδεύεται από κάθε σχετικό έγγραφο ή στοιχείο»


ΑΝ ΑΝΑΡΩΤΙΕΣΑΙ ΓΙΑΤΙ ΤΟ ΟΡΙΟ ΗΛΙΚΙΑΣ ΥΠΑΡΧΕΙ ΑΚΟΜΗ…

Το όριο υπάρχει γιατί κανείς δεν ενδιαφέρεται να καταργηθεί.

Αρκετές επιχειρήσεις λαμόγια δεν ενδιαφέρονται για ικανούς ναυαγοσώστες. Προτιμούν τους νέους ή πιτσιρικάδες για να πληρώνουν λιγότερα και να είναι πιο «ανταγωνιστικές» στην αγορά. Επιζεί ο πιο φθηνός .

Όταν αρκετές επιχειρήσεις, με μαιμού ναυαγοσωστικές σχολές [ανενεργές πλέον], δεν καταβάλλουν νόμιμους μισθούς, η μόνη λύση για επιβίωση που τους μένει είναι η πρόσληψη 100% αδέξιων 20χρονων ναυαγοσωτών με σκοπό την συμπίεση των μισθών προς  κάτω με την παράλληλη πώληση «κουκουρούκου» πτυχίων σε όλη την Ελλάδα.

 

Όπως καταλαβαίνεις ΜΕΝΟΥΜΕ ΕΛΛΑΝΤΑ…..


 

 

One comment on “ΣΥΝΗΓΟΡΟΣ ΠΟΛΙΤΗ: ΠΑΡΑΝΟΜΟ ΤΟ ΟΡΙΟ ΗΛΙΚΙΑΣ ΝΑΥΑΓΟΣΩΣΤΗ

  1. τελικώς δεν απάντησαν ποτέ εντός 10 ημερών? και παρ’ όλ’ αυτά έκαναν παρόμοιο νομοθέτημα φέτος 18 έτη μετά (Π.Δ. 31/2018) με διορία 15 ημερών σε δημόσια διαβούλευση μέσα στο 2015!!! τ ι π ο τ α και η απραγία = αχρηστία συνεχίζεται δυστυχώς για λουόμενους & διασώστες 😦

Απαντήστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: