Ναυαγοσώστες, Σχολές, Δήμοι, Ξενοδοχεία, συνθήκες στην Ελλάδα

Συνθήκες Εργασίας & Εκπαίδευσης των Ναυαγοσωστών στην Ελλάδα.

Νέος Νόμος Ναυαγοσώστη Ακτής (31/2018) – Α’ Μέρος (…εξυπνάδες…)

ΕΝΑΣ «ΓΚΕΙ» ΝΟΜΟΣ με ΜΠΟΛΙΚΗ ΣΥΓΓΡΑΦΙΚΗ ΕΞΥΠΝΑΔΑ

Όλα τα είχε η Μαριορί στην Ελλάδα, της έλειψε ο νέος νόμος για την «ναυαγοσωστική»  στην ακτή.

Σάμπως δηλαδή άλλαξε και τίποτα με το νέο νόμο;

Ελάχιστα πράγματα άλλαξαν κι όσα άλλαξαν αφορούν την συντεχνία κάποιων ενδιαφερομένων σχολών και τίποτα παραπάνω. Αυτό θα το αναλύσουμε και θα το αποδείξουμε στην συνέχεια των άρθρων μας.

sxoles_karnabalia

Μια φωτογραφία από το Gay Pride στην Αυστραλία, ενδεικτική όμως για την κατάσταση της ναυαγοσωστικής στην Ελλάδα. Πολλά τα χρώματα, τα λάδια και τα κορμιά, αλλά χωρίς ουσία κι όλα αναλώσιμα κάτω από το βάρος της κερδοφορίας ανελέητων επιχειρηματιών που νομίζουν πως «κοινωνία» είναι το δικό τους συνάφι.

 

Μέρος Α’

 Άρθρο 7

Η  ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗ ΕΞΥΠΝΑΔΑ ΤΩΝ ΣΥΓΓΡΑΦΕΩΝ

«3. Εφόσον η ναυαγοσωστική κάλυψη λουτρικής εγκατάστασης ανατίθεται, από τους υπόχρεους της παραγράφου 1, σε νομίμως λειτουργούσα σχολή ναυαγοσωστικής εκπαίδευσης, σύμφωνα με τις διατάξεις του παρόντος, για την τήρηση των υποχρεώσεων των περιπτώσεων (α), (β), (γ), (δ) και (ε) της παραγράφου 1, υπεύθυνη είναι αποκλειστικά η σχολή αυτή.»

Τί να σημαίνει «άραγε» το παραπάνω; Τί να κάνει άραγε τσίου τσίου στα κεραμύδια;

Πολύ απλό:  κάποιες σχολές έφτιαξαν και προώθησαν στο υπουργείο Αιγαίου ένα φωτογραφικό νόμο που αναθέτει δημόσια και ιδιωτικά έργα πολυσύχναστων παραλιών μόνο σε αυτές, συντεχνιακά και μονοπωλιακά, κι απαγορεύει ή δεν επιτρέπει σε άλλες εταιρίες να απασχολούν ναυαγοσώστες εφόσον δεν διαθέτουν  άδεια σχολής ναυαγοσωστικής εκπαίδευσης ακτής.

Στόχος: τι άλλο παρά η μονοπώληση και η συντεχνία στα έργα εκτής (€€€.€€€) εκ μέρους κάποιων σχολών.

Παράλληλοι δρόμοι

security-man-gun-sitting-47017086

Αν θα μπορούσαμε να παραλληλήσουμε το στόχο του νομοσχεδίου αυτού εντός άλλων εταιρικών επαγγελμάτων θα μπορούσαμε να πούμε πως αντίστοιχα:

α) καμία εταιρία security δε θα μπορεί να αναλάβει έργα υπηρεσιών security εάν κι εφόσον δεν διαθέτει σχολή securiτάδων

β) καμία εταιρία ιατρών δε θα πρέπει να αναλαμβάνει να γίνεται ιδιωτική κλινική εφόσον δεν διαθέτει εν εαυτήν σχολή / πανεπιστημίο ιατρικής!

Νομίζουμε πως δε χρειάζονται άλλα παραδείγμα για να αποδείξουμε το συντεχνιακό και μονοπωλιακό μέχρι βλακείας χαρακτήρα του νέου νομοσχεδίου ναυαγοσώστη ακτής στην Ελλάδα.

panagiotis_kouroumplis

Ειλικρινά λυπούμεθα όταν νομοσχέδια συναφιών καταφέρνουν να περνούν μέσα από υπουργεία κι υπουργούς δίχως καμία κριτική ανάγνωση κι ακόμη περισσότερο δίχως άλλες φωνές να τυγχάνουν ίσης τουλάχιστον μεταχείρισης με τις φωνές από τις όποιες σειρήνες.

Δύο συνέπειες της εξυπνάδας:

α) Το νέο νομοσχέδιο θα υποστεί σίγουρα πόλεμο και κριτική από άλλα συμφέροντα άρα μακροπρόθεσμα δε θα αποδώσει όσα επιζητούν κάποιοι να αποδώσει.

β) Χείρου και χειρότερα, εκείνοι που επιθυμούν να μονοπωλήσουν έργα, επειδή ίσως για μερικούς τα κέρδη από την «μαύρη» και χωρίς αποδείξεις εκπαίδευση δεν τους επαρκούν, θα δουν το εξής φαινόμενο: εταιρίες που πριν δεν ενδιαφέρονταν αρκετά να αποκτήσουν άδεια σχολής ναυαγοσωστικής εκπαίδευσης, τώρα θα φροντίσουν να αποκτήσουν, όπερ που σημαίνει πως οι σχολές που ονειρεύονται μονοπωλιακές κερδοφορίες, όχι μόνο δε θα καταφέρουν τίποτα ουσιααστικό επί της ακτής, αλλά μέσα στα επόμενα 4-5 χρόνια θα δουν και το δικό τους βασικά μονοπωλιακό χώρο, εκείνον της εκπαίδευσης να διαμοιράζεται ακόμη περισσότερο μεταξύ περισσότερων σχολών και δηλαδή εκείνων που θα δημιουργηθούν τα επόμενα έτη για να μπορούν να έχουν πρόσβαση στα έργα ακτής.

Νομίζουμε πως αυτό αρκεί για να αποδείξει την «επιστημοσύνη» ορισμένων εγκεφάλων…

mali_kouremenos

Όπως λέει και η λαϊκή παροιμία: πήγες για μαλί και βήκες κουρεμένος

γ) η νομοθετική αυτή κίνηση εάν κι εφόσον έχει γίνει από σινάφι σχολών, και το νομοσχέδιο δυστυχώς δεν μας αφήνει περιθώρια για άλλη ανάγνωση, είναι σίγουρο πως θα δημιουργήσει άλλα σινάφια με αντιδιαμετρική στάση έναντι του.

 

 

Εκεί που περισσεύει η εξυπνάδα

Άρθρο 4 – Λειτουργία Σχολών

sxoles_karnabalia2

«4. Στις σχολές ναυαγοσωστικής εκπαίδευσης γίνονται δεκτά προς φοίτηση άτομα που έχουν συμπληρώσει το 18ο έτος της ηλικίας τους. Για τον υπολογισμό της ηλικίας
λαμβάνεται υπόψη η ημερομηνία γέννησης.»

Τι λές τώρα;!

 

sostis_magkas

 

Απαντήστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: