Ναυαγοσώστες, Σχολές, Δήμοι, Ξενοδοχεία, συνθήκες στην Ελλάδα

Συνθήκες Εργασίας & Εκπαίδευσης των Ναυαγοσωστών στην Ελλάδα.

Ισχύει το Πτυχίο μου; Αντισυνταγματική η ΚΥΑ 10586/15-06-2021;

Με άλλες λέξεις η Ναυαγοσωστική στην Ελλάδα :

-τι είχες Γιάννη

-ό,τι είχα πάντα!

Από Πέρυσι 2021 μέχρι φέτος 2022, σοβαρή διακίνηση επιστολών από ορισμένες ξε-σχολές για επανεκπαιδεύσεις ναυαγοσωστών δίνουν και παίρνουν με συνέπεια να επικρατεί σε όλο το ελληνικό δίκτυο ένα μπάχαλο για το τι πρόκειται να συμβεί το έτος 2022, σχετικά με την δυνατότητα εργασίας εντός κολυμβητικών δεξαμενών εργαζομένων που δεν έχουν πτυχία από Σχολές Ναυαγοσωστικής Εκπαίδευσης ΑΚΤΗΣ!.

Ισχύει το πτυχίο μου; [άλλο βεβαίωση κι άλλο πτυχίο]

Η ΚΥΑ 10586/15-06-2021 στο άρθρο 1,β αναφέρει:


«β. Ναυαγοσώστης κολυμβητικής δεξαμενής (πισίνας): Ο απόφοιτος σχολής ναυαγοσωστικής εκπαίδευσης, εφοδιασμένος με βεβαίωση επιτυχούς συμμετοχής στις εξετάσεις της παρούσας.»

Άλλο λοιπόν απόφοιτος και άλλο βεβαίωση επιτυχούς συμμετοχής σε εξετάσεις. Παρομοίως για την ακτή, άλλο το δίπλωμα αποφοίτησης από μια σχολή κι άλλο η άδεια εξασκήσεως που επέρχεται μετά την επιτυχή συμμετοχή σε εξετάσεις εφόσον ο υποψήφιος διαθέτει άδεια οδήγησης ταχύπλοου σκάφους.

Στο ίδιο άρθρο, παρ. 5, αναφέρεται:

« 5. Στις σχολές ναυαγοσωστικής εκπαίδευσης γίνονται δεκτά προς φοίτηση άτομα που έχουν συμπληρώσει το 18ο έτος της ηλικίας τους. Για τον υπολογισμό της ηλικίας λαμβάνεται υπόψη η ημερομηνία γέννησης. Όσοι ολοκληρώνουν επιτυχώς τις σπουδές τους αποφοιτούν από
τις σχολές ναυαγοσωστικής εκπαίδευσης και αποκτούν πιστοποιητικό σπουδών
»

Άλλο λοιπόν το ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΤΙΚΟ ΣΠΟΥΔΩΝ κι άλλο πράγμα η βεβαίωση επιτυχούς συμμετοχής σε εξετάσεις. Τώρα το κατάλαβες;

Ανάλογα λοιπόν με τι πιστοποιητικό σπουδών διαθέτει κανείς (μπορεί να μην είναι από σχολή ναυαγοσωστικής εκπαίδευσης ακτής) αναλόγως κινείται και βλέπει αν χρειάζεται άλλο.

Αντισυνταγματική η ΚΥΑ;

Σε επιστολή προς τους Υπουργούς Τουρισμού και Υγείας ο Επιμελητηριακός Όμιλος Ανάπτυξης Ελληνικών Νησιών (Ε.Ο.Α.Ε.Ν.) ανάμεσα σε άλλα, δηλαδή ανάμεσα στα άλλα που οδηγούν στο συμπέρασμα πως η εφαρμογή της εν λόγω ΚΥΑ είναι αδύνατη (επιτυχία ορισμένων ξε-σχολών) αναφέρει πως ο τρόπος των εξετάσεων της προαναφερόμενης ΚΥΑ έχει κριθεί αντισυνταγματικός δύο φορές από το Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ) :

Όλα αυτό το μπάχαλο είναι ακόμη μια επιτυχία ορισμένων ξε-σχολών που προσπαθούν εδώ και χρόνια να μονοπωλήσουν όλα τα διπλώματα (ακτής και πισίνας) κι ας ονομάζονται οι ξε-σχολε΄ς αυτές «ΑΚΤΗΣ».

Μα δεν είναι μόνο αυτό. Όπως έχουμε πει ξανά προσπαθούν να μονοπωλήσουν και τα δημόσια έργα.
Πιο κουτός πεθαίνεις όμως!

Τι Χρειάζονται τα πτυχία με τις Νέες Βεβαιώσεις;

Το αναφέρει ξεκάθαρα η εν λόγω ΚΥΑ πριν το άρθρο 1, και συγκεκριμένα στο σημείο που αναγράφεται:

« ΟΙ ΥΠΟΥΡΓΟΙ ΥΓΕΙΑΣ – ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ Έχοντας υπόψη: ….»

«2. Την ανάγκη θεσμοθέτησης νομοθετικού πλαισίου εκπαίδευσης ναυαγοσωστών κολυμβητικής δεξαμενής με σκοπό την αύξηση του αριθμού των αποφοίτων σχολών ναυαγοσωστικής εκπαίδευσης (σημ: το ακτής δεν αναφέρεται), ικανού για την κάλυψη των αναγκών των τουριστικών καταλυμάτων, οι οποίες είναι ιδιαίτερα αυξημένες κατά τη θερινή περίοδο


Οι τύποι δεν ντρέπονται και να το λένε ακόμη. Παρά την φασαρία πως «θα πνιγεί κανένας ναυαγοσώστης» σε πισίνα 1,5μ (γελάνε και οι αγουρίδες) αυτοί στο νομοσχέδιο παραδέχονται πως απλά θέλουν να αυξηθούν οι πελάτες των σχολών τους. Απλά και ξάστερα.

Όσο αφορά τις «ανάγκες των τουριστικών καταλυμάτων» απλά δεν υπάρχουν. Οι ορισμένες ξε-σχολές τις δημιούργησαν με το νομοσχέδιο που προώθησαν για τους εαυτού τους. Οι επιστολές των καταλυμάτων απλά λένε πως ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΤΟΣΑ ΧΡΗΜΑΤΑ για ναυαγοσώστες. Αυτές είναι οι ΑΝΑΓΚΕΣ των καταλυμάτων, δηλαδή οι οικονομικές, κι όχι οι ανοησίες ορισμένων που βάλθηκαν να το παίζουν συγγραφείς νομοσχεδίων με πανελλαδική ισχύ. Οι οικονομικές ανάγκες ορισμένων ξε-σχολών δεν γίνεται να έρχονται εις βάρος των οικονομικών αναγκών του πανελληνίου.

Έπεται συνέχεια….


Απαντήστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: